Újra másodfokon a „lúgos orvos” ügye

Hatályon kívül helyezték a korábbi ítéletet. Bene Krisztián előzetes letartóztatásban marad.

Lándori Tamás
2017. 06. 13. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezték a volt barátnője elleni lúgos támadással vádolt volt kórházigazgató, Bene Krisztián büntetőperében született előző ítéletet, a másodfokú eljárást meg kell ismételni – döntött kedden a Kúria Kónya István vezette tanácsa, amely úgy találta, a végkövetkeztetéshez a bizonyítási eljárás hiányos volt.

Indoklásában kiemelte, hogy a bíróságok elmulasztották a sértett és a vádlott, a vádlott és a tanúk, valamint a tanúk egymással való szembesítését. A tanúkkal kapcsolatban több más fontos eljárási cselekmény is elmaradt, így néhány önellentmondást nem sikerült tisztázni – hangzott el. A friss végzés előírja a táblabíróságnak, milyen eljárási cselekményeket kell pótolniuk. A döntést ismertető tanácsvezető hozzátette, ezeket a feladatokat a Kúria utólag, harmadfokon nem végezhette el.

Nem kell az egész eljárást, az egész bizonyítást megismételni – hangsúlyozta Kónya.

Az ülés után a sértett, Renner Erika ügyvédje úgy fogalmazott, jórészt egyetért a Kúria érveivel. Gál András kifejtette, ez egy nagy jelentőségű ügy, amelyre később is sokan fognak hivatkozni, így valóban fontos lehet, hogy még precízebb alapokon mondja ki a bíróság Bene Krisztián bűnösségét.

A másodfokon megállapított tényállás szerint Bene a vádbeli napon bement a munkahelyére, majd onnan átment a közelben lakó nőhöz, aki korábban már szakított vele, de ezt a volt szerető nem tudta elfogadni. A lakás bejárati ajtaja előtt várt, míg áldozata munkába indulva kilép. Ekkor – maszkban – megragadta a sértettet, a lakásba visszalökte, és a combjába szúrt injekcióval elaltatta, hogy aztán altestét lemeztelenítve maró anyaggal öntse le. A sérültet a kutya pokrócába csavarta, magához vett néhány elektronikai eszközt és okiratokat, majd a lakást maga mögött bezárva távozott.

Az áldozat olyan sérüléseket szenvedett, hogy soha nem élhet már normális nemi életet – derült ki később. A másodfokú ítélet szerint a támadó célja éppen ez volt.

Az eleve hátborzongató bűneset különösen akkor vált széles körű közfelháborodás tárgyává, mikor az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék mindössze négy év szabadságvesztéssel sújtotta az elkövetőt – maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért –, illetve amikor kiderült, hogy az ügyészség még nyomozati szakban egyszer már megkísérelte megszüntetni az eljárást.

Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla már jóval szigorúbb volt, kilenc évet mért Benére, megállapítva, hogy életveszélybe sodorta a sértettet. Ugyanakkor a kapcsolódó cselekmények – a magánlaksértés és a színlelt rablás – tekintetében oly mértékben változtatott jogi minősítésen a táblabíróság, hogy a büntetőeljárás szabályai értelmében biztosítani kellett a vádlott számára a jogorvoslat, tehát a harmadfokú eljárás lehetőségét. Mind a védelem, mind a vád fellebbezett, így került az ügy a Kúria elé.

A táblabírósági döntés után Bene taktikát váltott; az addig rejtőzködő férfi nevét és arcát vállalva több médiumnak – így lapunknak is – interjút adott. Ezekben ártatlanságát hangoztatta, és azt, hogy ő maga is áldozat – a téves büntetőeljárás áldozata. Mint arra akkor is rávilágítottunk, verziója több ponton sántított, nem tudott vagy nem akart magyarázatot adni több, a bűnösségét alátámasztó körülményre, miközben érvelésének egyik alappillére annak a fecskendőnek a bizonyítékként való megkérdőjelezése volt, amit a az ítélőtábla nem is vett figyelembe a bűnösség megállapításánál.

A sértett és jogi képviselője már az eljárás korábbi szakaszaiban is élesen bírálatokat fogalmazott meg a védekezés tisztességességét érintően. Különösen azt az álláspontot nehezményezték, miszerint Bene ügyvédje elképzelhetőnek tartotta, Renner Erikát egy ismeretlen támadó elkábította és kirabolta, a bódult sértett pedig már önmagának okozta nemi tájékon az égési sebeket. Ezt a megközelítést az orvos szakértői vélemények cáfolták, rögzítve, a szövet égésszerű roncsolódását lúg okozta.  

Néhány nappal a keddi ítélethirdetés előtt ismét sikerült borzolni a közvélemény kedélyeit. Az Index számolt be róla, hogy Bene védője előállt egy anonimizált levéllel, amit állítólag egy jogerős szabadságvesztését töltő elítélt írt, és amelyben ez a titokzatos bűnöző azt állítja, Renner Erika jelenlegi élettársa korábban megpróbálta felbérelni őt a lúgos támadás kivitelezésére. A levélnek annál is inkább nehéz hitelt adni, mert Renner hónapokkal az után ismerte meg mostani párját, hogy a levélíró börtönbe került, illetve az elbeszélés szerint a férfi olyan dolgokról is beszélt, amiről egy megbízó egy merénylőnek aligha (pl. arról, hogy ő nem elég sármos). 

Kónya István bíró némi szarkazmussal megjegyezte, ha ez a levél forgatókönyv lenne, a producer visszadobná, mondván, dolgozni kell még rajta.

Március elején sokakat megdöbbentett, hogy az akkor kihirdetett súlyos ítélete ellenére Benét az ítélőtábla nem helyezte előzetes letartóztatásba, mivel úgy találta, az orvos e nélkül is fegyelmezetten részt vesz az eljárásban. Ezt végül – az ügyészi fellebbezés nyomán – a Kúria korrigálta még azon hónap végén, amennyiben már ideiglenesen is rácsok mögé küldték a terheltet. Bene Krisztián így a keddi végzés kihirdetésére már vezetőszáron, a büntetés-végrehajtás fegyveresei által kísérve érkezett.

Mivel Bene Krisztián továbbra is rácsok mögött marad, számára a hatályon kívül helyező döntés nem mondható kedvezőnek.

Amint azt jogászok gyakran említik, az előzetes letartóztatás körülményei lényegében a fegyházéval azonosak.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.