Bács Péter: A legelkeserítőbb, hogy mások tétlenül nézték a támadást

A Határ úti támadásról mesélt lapunknak a fiatal kaszkadőr és színész, aki szerint elkeserítő az összefogás hiánya társadalmunkban.

Herczeg Szonja
2017. 07. 02. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékszem a legutóbbi odaszólásra, amit kaptam. Körülbelül egy hónapja történt, éppen sétáltam hazafelé kedvenc bokáig érő, korall színű szoknyámban és egy sima, női fekete pólóban. Tehát egyáltalán nem kihívóan. Egy négyemeletes ház erkélyén állt három, negyvenes éveiben járó férfi, akik roppant mulatságosnak tartották, hogy szexuális aktus elvégzésére szólítottak fel. Nem reagáltam semmit, továbbhaladtam, aminek következtében már jött is a következő inzultus: mindjárt elkapnak, biztosan én is, mint szerintük minden nő, mocskos k..va vagyok.

Nem ez volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó trágárság, amit az utcán kaptam, de szerencsére nem fajult tettlegességig. Nem úgy, mint a legutóbbi, nagy médiavisszhangot kiváltó eset, amelyben – a híradások szerint – két férfi egy buszon, majd a Határ úti aluljáróban, fiatal nőket zaklatott, majd a hölgyek segítéségre siető férfiakat kiütötték. Egyet az aluljáróban, egy másikat pedig a buszon. Utóbbi, egy huszonéves fiatalember, aki Bács Péter színésznek próbált segíteni, aki az inzultált hölgy védelmére kelt. (Az egyik gyanúsított, T. Gábor június 30-án besétált a ferencvárosi rendőrkapitányságra és feladta magát.)

Bács neve most már azok számára is ismert lett, akik esetleg eddig nem hallottak róla, a férfival ugyanis nem bírtak el a támadók. Annak köszönheti, hogy ép bőrrel megúszta az esetet, hogy hosszú éveken át kickbokszolt. „Június hetedikén, pont két nappal a Szavak című darab premierje előtt, felszálltam a buszra a Határ útnál, amin két fiatalember zaklatni kezdte az utasokat – kezdte a történtek felelevenítését lapunk kérésére Bács Péter. – Nemcsak egy nőt, hanem két férfit is inzultáltak, ami odáig fajult, hogy össze is ugrottam velük.”

Bács szerint a történtekben a legelkeserítőbb az volt, hogy másik nyolc, élete teljében lévő férfi is utazott rajta kívül a buszon, de csak egyetlenegy állt ki mellette és a zaklatottak mellett. Ő a porul járt egyetemista, akit súlyos arccsontsérülésekkel kórházban kezelnek. „Normális esetben az összefogás elvárható lenne, de ez egy erős látlelete volt annak, ami a mai társadalmunkat jellemzi.”

Bács azt mondja, az egyes hírportálokon megjelentekkel ellentétben, szerinte a busz vezetője helyesen cselekedett. Ő ugyanis csak azt láthatta, hogy a két támadó lekerült a buszról, és azon nyomban bezárta az ajtókat, beszólt egy diszpécsernek és elhajtott, hogy a többi utast védje. „Arról nem beszélve, hogy a vezető egy közel hatvanéves férfi, aki a lehetőségeihez mérten mindent megtett.”

Bács Péter és az addigra már sérült fiatalember az utcán egy darabig tovább dulakodott a támadókkal, majd amikor lehetőségük adódott, elkezdtek a busz után futni. A vezető meg is állt, és felszedte őket.

Bács szerint ő csak tette, amit szerinte mindenkinek kellene, és nem akarja, hogy az egekbe magasztalják emiatt.

A huszonhét éves modell, kaszkadőr és színész a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályafutását. Prózai és zenés darabokban egyaránt fellépett. Szerepelt a Budapesti Operettszínház nyári bemutatóiban is a Tisza-parti városban.

Egyik munkáját sem tudná kiemelni, mindegyiket ugyanúgy szereti. Kaszkadőrként dolgozott már a Die Hardban, a Torrentét alakító Santiago Segurával és Brad Pittel is. Utóbbit külön kiemelte mint közvetlen és roppant barátságos színészt, akivel nagyon sokat beszélgetett a Z világháború forgatása alatt.

Most azonban a színészet van előtérben Bács életében. Idén lehetősége nyílt színpadra állni, és főszerepet játszott Weisz Fanni partnereként a Szavak című darabban a Játékszínben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.