Szentendrei úti gázolás: hétmilliós óvadékért házi őrizetben a gyanúsított

Az ügyészség fellebbezett, a törvényszék azonban helyben hagyta a döntést.

MTI
2017. 07. 26. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági tájékoztatás szerint a még múlt héten született végzés ellen az ügyészség fellebbezett, a törvényszék azonban hétfőn helyben hagyta a döntést. A törvényszék felidézte: a gyanúsított előzetes letartóztatását március 20-án rendelték el, azt egyszer meghosszabbították, július 20-áig.

Az ügyészség a múlt héten a szökés veszélyére hivatkozva kérte a kényszerintézkedés fenntartását, míg a férfi ügyvédje óvadék ellenében kérte házi őrizetét. A férfi igazolta, hogy bejelentett lakcíme van, ahol a hozzátartozói befogadják, és az ingatlan alkalmas a házi őrizet végrehajtására.

A védő jelezte, hogy bár a férfi édesanyjának komoly anyagi megterhelést jelent az óvadék kifizetése, de vállalja azt. Az ügyvéd kifejtette: az óvadék kiszabása kellő visszatartó erejű a szökés megakadályozására, ugyanis ha a férfi megszökne, akkor az a családja megélhetését sodorná veszélybe.

A törvényszék megállapította, hogy az ügyészi és a védői indítvány is alapos, ugyanakkor megjegyezte: bár fennáll a szökés veszélye, a bíróságnak mindig vizsgálnia kell enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának lehetőségét. Ezért úgy döntött, hogy a gyanúsított ismert jövedelmi és vagyoni helyzetét meghaladó óvadék kiszabása, valamint mozgásának nyomon követő eszközzel történő ellenőrzése a házi őrizet ideje alatt megfelelő intézkedés.

A bíróság szerint valószínűsíthető, hogy az előírások megszegésével járó jogkövetkezmények miatt a gyanúsított eleget fog tenni a megjelenési kötelezettségének. Megjegyezte továbbá, hogy a férfi a hosszabb rehabilitációt igénylő egészségi állapota miatt is helyhez van kötve. A bíróság az óvadék összegét 7 millió 300 ezer forintban határozta meg.

Ha a férfi megszegi a házi őrizet szabályait, vagy idézés ellenére ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, és elrendelhető az előzetes letartóztatása. Ha idézés ellenére nem jelenik meg, a távolmaradását nem igazolja, és ezért a bíróság elrendeli az előzetes letartóztatását, akkor elveszíti a jogát az óvadék összegére.

Az ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntettével gyanúsítja a férfit. A baleset egyik áldozata Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.