Nagyban folyt a kannabisztermesztés Zalában

Bejelentés alapján vonult ki a rendőrség, a termesztőket előzetesbe helyezték.

MN
2017. 09. 04. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feketepiacon több tízmillió forintot ér az a kannabiszmennyiség, amelyet egy Zalaegerszeghez közeli hegyi ingatlannál találtak a rendőrök; a termesztőket előzetes letartóztatásba helyezték – közölte a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Farkas Tibor arról számolt be, augusztus 20-a után érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy a zalai megyeszékhelytől 15 kilométerre kábítószer alapanyagául szolgáló növényt termesztenek.

A rendőrök múlt csütörtökön összehangolt akció keretében vonultak ki a helyszínre, ahol két ültetvényen jelentős mennyiségű kannabiszt neveltek, a növény feketepiaci értéke több tízmillió forint.

Andor László, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője a részleteket ismertetve elmondta: Nagykapornakon, egy hegyi ingatlannál találtak rá a két ültetvényre, amelyekhez 20-30 méteres ösvények vezettek. Az egyik területen 64, a másikon 44 tő kannabisznövényt találtak, amelyek között 140-180 centiméter magasak is voltak.

A rendőrök a helyszínen elfogtak egy 32 éves helybéli férfit. Az ingatlanhoz tartozó épületben növényvédő szereket és tápszereket, továbbá a termesztéshez szükséges egyéb eszközöket is találtak.

A rajtaütés után nem sokkal egy szintén 32 éves zalaegerszegi férfinál tartottak házkutatást, amelynek során a kannabisz előneveléséhez szükséges eszközöket foglaltak le, egyebek között több nagy teljesítményű ventilátort, melegítőlámpát, szigetelt sátrat, szűrőrendszert, növénydarálót. A férfi autójában növényvédő szereket is találtak – jelezte a bűnügyi osztály vezetője.

Hozzátette, hogy az eljárás során mindkét férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen, vallomást csak a zalaegerszegi tett, ő tagadta, hogy bármit elkövetett volna. A bíróság pénteken elrendelte mindkettőjük előzetes letartóztatását.

A gyanúsítottak büntetett előéletűek. A nagykapornaki férfi egyebek mellett vagyon elleni és kábítószeres bűncselekmények, zaklatás, garázdaság, illetve emberrablás miatt volt már büntetve vagy ilyen ügyek miatt folyik ellene eljárás. Zalaegerszegi társa kábítószer-birtoklás és -kereskedelem, valamint csalás miatt ismert a rendőrök előtt – sorolta Andor László.

Kérdésekre válaszolva Farkas Tibor elmondta, hogy egy-másfél hónap kellett volna a növények beéréséhez, tehát még nem tudtak értékesíteni belőlük. Ismertette azt is, hogy a hegyi ingatlan a nagykapornaki férfi anyjáé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.