Nyomravezetői díjat tűztek ki a milliós szegedi szoborlopás ügyében

Egy oroszlánfejekkel díszített pad is eltűnt.

MN
2017. 09. 01. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nettó 200 ezer forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Belvárosi temetőben történt lopás miatt. 

Az adatok szerint egy ismeretlen tettes még július 14-e és augusztus 14-e között a szegedi Belvárosi temetőben lévő egyik családi kriptáról eltulajdonított egy körülbelül 150 centiméter magas, lepelbe burkolózó női alakot ábrázoló márványszobrot. Emellett 2017. június 10-e és július 14-e között a síremlék előtt felállított, a lábain oroszlánfejekkel díszített padot is ellopták – írja a Police.hu.

A rendőrség közölte: a díj annak fizethető ki, aki az elkövető személyével kapcsolatban olyan pontos adatokkal bír, amelyek segítségével az elkövető azonosítható, bűnösségére a gyanú megalapozottá válik, és információit az eljárás során ismerteti. Szükség esetén az eljáró hatóság a tanú védelmére az intézkedéseket megteszi. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

Korábban a Délmagyarország számolt be arról, hogy az egymillió forintot érő szobor Stark Antal 1905-ben született alkotása, és a Brauswetter és Frankó család kriptájáról tűnt el. Korábban kovácsoltvas díszek is eltűntek. Mivel a szóban forgó kripta bérlete lejárt, a tolvajok közvetlenül a temetőt károsították meg.

A legnagyobb szegedi temető egyébként nem vállal felelősséget a lopásokért, hiszen bérbe adja a sírhelyeket. Gondolt már rá, hogy bekamerázza a 40 hektáros területet, ahol 60 ezer sírhely található – ezt azonban elvetette, mert a dús növényzet miatt nem megoldható az ellenőrzés. A külső kerítést is megfigyelhetné, de a négyből csak két oldalon lenne kivitelezhető, szintén a növényzet miatt – teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.