Újrakezdték az étolajos pert

Máig nem tudni, ki bízta meg a vádlottat a kétmilliárdos vesztegetési ajánlattal.

MN
2017. 09. 27. 15:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán újrakezdte a Fővárosi Törvényszék az úgynevezett étolajáfás büntetőügy tárgyalását.

A több mint két éve húzódó ügyben a Fővárosi Főügyészség „vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel” vádolja T. Viktor Andrást, aki a vádirat szerint 2014 májusában azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését.

Az ügyészség által lobbistaként emlegetett személy egyébként egyben lapunk egyik szerzője, Torba Tamás, aki a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szervezet szóvivőjeként is dolgozott.

 

Torba értesült elsőként az ajánlatról: a kétmilliárdos tétel fejében a vádlott felajánlotta, hogy kormányzati kapcsolatai révén elintézi: 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen az étolaj áfája – és visszatartja egy konkurens cég 16 milliárdos, jogszerűen járó áfa-visszaigénylését is.

Nem kizárt azonban, hogy T. Viktor András bűnsegédként, egy eddig ismeretlen személy közvetítőjeként járt el az ügyben, és valós ajánlatot mutatott be: a csomag ugyanis sok nagyon is konkrét pontot tartalmazott, a kétmilliárdos összeg nagysága pedig arra utal, hogy azt több vezető beosztású személy megvesztegetésére szánták. A vádlott arra is kitért, hogy a támogatást lepapírozva kell intézni, a kétmilliárd forintot egy ismert személyhez kötődő alapítvány vagy egy cég részére kellett volna kifizetni.

Torba jelezte az ajánlatot a Bunge Zrt.-nek, a cég pedig azonnal elhatárolódott a vesztegetési kísérlettől. Az ügy eljutott az amerikai nagykövetséghez – innen ered a magyar közvéleményt hónapokig foglalkoztató amerikai kitiltási botrány, amelyben érintett volt a NAV korábbi vezetője, Vida Ildikó is.

Az étolajos perben tavaly júniusban hoztak elsőfokú ítéletet. Bár a Fővárosi Főügyészség színlelt kormányzati ismeretségre épített vádiratában, a Fővárosi Törvényszék akkor kimondta, hogy az ismeretség valódi is lehet – írta az Index. A vádlott a tavalyi ítélet alapján közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy tényleges kétmilliárdos korrupciós ajánlatot közvetített – hogy kinek a megbízásából, az máig nem egyértelmű.

A Fővárosi Törvényszék T. Viktor Andrást akkor két év börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

A Fővárosi Ítélőtábla azonban 2017. április 5-én hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására utasította, mivel több ellentmondást talált az ügy felülvizsgálata során.

A szerdán újrakezdett eljárást a tárgyalási szaktól ismételik meg, vagyis újból ki kell hallgatni a vádlottat, valamint a másodfokú bíróság által megjelölt tanúkat is. A következő tárgyalási nap 2017. december 6-án lesz, amikor tanúmeghallgatásokkal folytatódik az eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.