Felborult egy busz Tótkomlósnál – több mint harmincan megsérültek

Egy embert a jármű alól szabadítottak ki a tűzoltók.

Kovacsik Ágnes
2017. 10. 06. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken a reggeli órákban egy munkásokat szállító busz tért le az útról, több fának is nekirohant, majd az oldalára borult Tótkomlós és Kaszaper között. A busz utasai közül az Országos Mentőszolgálat közlése szerint hárman súlyosan sérültek. A jármű alá szorult utasnak súlyos mellkasi sérülései vannak. Az utasok többsége az elsődleges információk alapján könnyebben sérült, ám ezt biztosan a röntgen- és CT-vizsgálatok elvégzése után lehet megállapítani – hangzott el az M1 csatornán.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta, 21 mentőegységgel, köztük egy úgynevezett tömeges baleseti egységgel és két mentőhelikopterrel vonultak ki. Huszonöt embert vittek – az első, helyszíni információk szerint – könnyebb sérülésekkel a gyulai, a békéscsabai, az orosházi, a szegedi, a makói vagy a hódmezővásárhelyi kórházba. A három súlyos sérült közül egyet-egyet mentőhelikopter vitt a szegedi és a gyulai kórházba, egyet pedig mentőautó ugyancsak Gyulára. Három utast a mentők a helyszínen elláttak – tette hozzá Győrfi Pál.

Szabó Ferenc orvosigazgató az MTI-nek elmondta, egy sérültnek olyan súlyos, életveszélyes mellkasi sérülései vannak, hogy biztosítani kellett a légútját, ezután mentőhelikopterrel átvitték a szegedi klinikára. Egy nőt arckoponyatöréssel vettek fel, további három, kisebb zúzódást szenvedett beteget is ott tartanak megfigyelésre. Egy sérültet hazaengedtek. A békéscsabai tagintézménybe került nyolc sérült közül egy ember lábszár-, egy másik kulcscsonttörést szenvedett, őket felvették a kórházba, négy embert hazaengedtek, kettőt jelenleg is vizsgálnak – mondta Boros Zoltán, a kórház orvosigazgató-helyettese.

Varga Endre, a Szegedi Tudományegyetem traumatológiai klinikájának tanszékvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy hozzájuk egyelőre egy beteg érkezett meg, valószínűleg ő vezette a buszt. A 65 éves férfi súlyos, életveszélyes állapotban volt, életmentő műtétet végeztek rajta. Állapota jelenleg stabil, a keringése jó, a tudata tiszta, de további műtétre vagy műtétekre lesz majd szükség a teljes felépüléshez – mondta.

Duray Gergely, az Orosházi Kórház főigazgatója utóbb azt közölte, hogy a hozzájuk vitt mind a hat ember súlyos sérüléseket szenvedett. Egyet közülük koponyasérüléssel továbbvittek a szegedi klinikára, öt ember állapota súlyos, de stabil.

Baráth Ilona, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szegedi és nagyszénási szakemberek darukkal talpra állították az oldalára borult buszt, a műszaki mentés befejeződött.

Délután egy óra után befejeződött a helyszínelés, a rendőrség feloldotta az útlezárást - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Vargáné Szombati Andrea szóvivő elmondta, a buszon a sofőrrel együtt 38-an utaztak. Harmincegy sérültet láttak el a mentők, közülük 28-at – 23 nőt és 5 férfit – vittek kórházba. Heten nem sérültek meg – közölte. A busz műszaki mentése már korábban befejeződött.

Az MTI információi szerint a busz a tótkomlósi Rimax Kft.-be vitte a dolgozókat. A cég fűnyírózsákok gyártásával foglalkozik, az üzemben a varroda mellett van egy fröccsöntő részleg is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.