Felborult busz: egy év múltán is nyomoznak

Öt halálos áldozatot követelt a baleset.

Szabó Zs. László
2017. 11. 09. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már közel egy éve történt, még mindig nyomoznak az M3-as autópályán tavaly öt halálos áldozatot követelő autóbusz-baleset ügyében – értesült a Magyar Nemzet. A jármű aranyvasárnap előestéjén a bécsi adventi vásárból tartott Debrecen felé, amikor Mezőkövesd és Mezőkeresztes között az M3-ason felborult.

– Az ügynek két gyanúsítottja van: egyikük a busz vezetője, a másik annak az autónak a sofőrje, aki a baleset előtt közvetlenül megelőzte az autóbuszt. Mindkettőjüket halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítják, szabadlábon védekeznek – mondta el Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség helyettes főügyésze.

A baleset az elsődleges információk szerint azért következett be, mert a jeges úton a buszt előző autó megpördült. Az ütközést a busz sofőrje próbálta elkerülni, de elveszítette uralmát a jármű felett, ezért az felborult. Mögötte kilencen, köztük két mikrobusz csúszott egymásba.

Az ügyben még mindig zajlanak a tanúkihallgatások. Nemcsak a balesetben érintett kilenc gépkocsi vezetőit és utasait – közöttük több külföldit – hallgatják meg, hanem más közlekedőket is. Őket a rendőrség „közúti szuperfegyvere”, a VÉDA kamerarendszer segítségével azonosítják – derült ki a helyettes főügyész szavaiból. Egyelőre a szakértői vélemények is készülnek. A közlekedési véleményt ki kell egészíteni, az orvos szakértők pedig többek között azt vizsgálják, hogy a sérülések maradandók-e.

A baleset után az utazási iroda a felelőssége elismerése nélkül 500 ezer forintos gyorssegélyt ajánlott az áldozatok családtagjainak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.