Honosítás: tizenhat ember ellen emelt vádat a főügyészség

Pénzért adtak magyar állampolgárságot jogosulatlan külföldieknek, állítja a vádhatóság.

MN
2017. 11. 02. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat tizenhat ember, köztük két kormánytisztviselő ellen a Fővárosi Főügyészség – közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleménye szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult bűnügyben a honosítási kérelmeket intéző két kormánytisztviselő, a közvetítők és a kérelmeket benyújtó külföldi állampolgárok a vádlottak.

Az első- és a másodrendű vádlott egy péceli és egy budapesti nő, akik kormánytisztviselőként dolgoztak a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik budapesti kirendeltségén. Feladataik közé tartozott a honosítási kérelmek átvétele és rögzítése a nyilvántartási rendszerben.

A két vádlott 2014 januárja és 2015 márciusa között olyan külföldi állampolgárok egyszerűsített honosítási kérelmeit is befogadta, akik nem beszéltek és nem is értettek magyarul, így a törvényi feltételeknek nem feleltek meg.

A vádirat szerint a két kormánytisztviselő három társa közvetítői szerepet töltött be. Ők két alkalommal a külföldiektől pénzt kértek az állampolgárság intézéséért, és elmondták nekik, hogy annak egy részét az állampolgársági ügyintéző, vagyis az elsőrendű vádlott kapja meg. Összesen tíz külföldi – köztük szerb, ukrán és orosz – állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen a vádlottak, állítja a főügyészség.

Az elsőrendű vádlottat egy pénzátadás alkalmával, 2015. március 18-án tetten érték és elfogták a rendőrök. A másodrendű vádlott másnap reggel több honosítási kérelemmel kapcsolatos okiratot megsemmisített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben többrendbeli hivatali visszaélés, valamint hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.