Rendőrök tartják szemmel az adventi vásárokat

Kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket vonzó helyszínekre, különösen a zsebtolvajokra utaznak.

MN
2017. 11. 11. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az alkalmi kirakodóvásárokra, a piacokra, üzemanyagtöltő állomásokra, a pályaudvarokra, a pénzintézetekre, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszínekre – olvasható a rendőrség honlapján.

A közleményben azt írták, az ünnepi időszakban figyelni kell a zsebtolvajokra, akik jellemzően zsúfolt helyeken vadásznak áldozataikra. Ha megtörtént a lopás, és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal, hanem hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon – szólít fel a rendőrség.

Érdemes az iratokat a lakáskulcstól és slusszkulcstól, a pin kódot a bankkártyától elkülönítve tárolni; a pénz- és irattárcákat nem a táskák, kosarak tetején ajánlatos tartani, és tárolásra a nadrág hátsó zsebe sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a kabát belső, lehetőleg zárható zsebei nyújtanak – teszik hozzá.

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azonnal tiltassák le – tanácsolják.

Kitértek arra is, parkolás után és két vásárlás között is érdemes ellenőrizni, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. Ha azt tapasztalják, hogy feltörték az autót, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és környezetét a rendőrség vizsgálni fogja – szól a felhívás.

Az internetes vásárlással kapcsolatban jelezték, bankkártyás fizetés esetén lehetőség szerint olyan áruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül zajlik, így a kártya adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a pénzintézet központjába, az áruház üzemeltetője nem ismeri meg őket. Óvakodni kell az olyan oldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait – teszik hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.