Új nyomozást rendeltek el az Aranykéz utcai robbantás ügyében

Az indoklás szerint nincs helye mérlegelésnek, ha új bizonyíték merül fel. Márpedig most felmerült ilyen.

MN
2017. 11. 07. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perújítási nyomozást rendelt el az Aranykéz utcai robbantás ügyében a Fővárosi Ítélőtábla. A táblabíróság kedden kiadott közleményével megerősítette a Hír TV Riasztás című műsorának múlt heti értesülését, miszerint újra nyomozni kezdtek az 1998-ban történt, négy ember életét követelő bombamerénylet ügyében, hogy kiderüljön, valóban a jogerősen elítélt Portik Tamás volt-e a felbujtó.

A közleményből kiderül, hogy mi alapján kell újra nyomozni: az ügy elsőrendű vádlottja, az életfogytig tartó fegyházra ítélt Jozef Rohác a szegedi Csillagbörtönben azt mondta egy bizonyos M. R. nevű elítéltnek – feltehetően a szintén életfogytig tartó fegyházra ítélt Magyar Róbertnek –, hogy a robbantást nem Portik megrendelésére követte el. A jogerős ítélet szerint Portik volt a felbujtó, mégpedig azért, hogy az egyik áldozat, Boros Tamás ne tudjon vallomást tenni ellene egy büntetőeljárásban.

Bár a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt javasolta, hogy utasítsák el Portik védőjének perújítási kérelmét, az ítélőtábla másképp döntött. Az indokolás szerint a perújítás ügyében nincs helye mérlegelésnek: ha az indítványban új bizonyítékot jelölnek meg, nem lehet elutasítani anélkül, hogy megismernék. Az ügyvéd pedig olyan tanú kihallgatását indítványozta, akinek vallomása új bizonyítéknak minősülhet, és akár az is lehet, hogy ebből a jogerős ítélettől eltérő történet áll össze, vagyis nem Portik a felbujtó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.