Újra nyomoznak az Aranykéz utcai robbantás ügyében

Kérdés, hogy valóban az elítélt Portik Tamás volt-e a felbujtó. A kulcs Jozef Roháč vallomása lehet.

MN
2017. 11. 02. 19:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében – tudta meg a Hír TV Riasztás című műsora. A négy halálos áldozatot követelő bűncselekmény ügyében felbujtóként jogerősen elítélt Portik Tamás és ügyvédje néhány héttel ezelőtt nyújtott be perújítási kérelmet. Ezt az ügyészség elutasító javaslattal küldte tovább az ítélőtáblának, a bíróság mégis úgy döntött, hogy újra nyomozni kell a merénylet ügyében.

Szikinger István ügyvéd a Riasztásnak azt mondta: olyan információ jutott a birtokába, amely megalapozhatja a Portik Tamás ellen hozott ítélet megváltoztatását. Az ügyvéd egyebek mellett arra alapoz, hogy meghallgatják az elkövetőként elítélt Jozef Roháčot, aki az eljárás során nem sokat beszélt, de egy rabtársának állítólag nyilatkozott arról, hogy nem Portik volt a felbujtó.

Az Aranykéz utcai merényletért és a Fenyő-gyilkosságért is jogerősen elítélt Jozef Roháč beleegyezett, hogy interjút ad a Hír TV-nek, de ezt a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka megtiltotta. Egy esetleges új eljárásban, a nyomozás során vagy a bíróság előtt viszont Roháč tanúvallomást tehetne, és az is új bizonyíték lenne. 

A perújítási kérelemben Szikinger egyebek mellett arra is hivatkozik, hogy mind az Aranykéz utcai perben, mind az úgynevezett Prisztás-perben – amelyben szintén felbujtóként ítélték el védencét – tanúvallomást tett Portik egykori bizalmasa, K. Györgyi, de a vallomását az Aranykéz utcai ügyben a bíróságok kizárták a bizonyítékok közül, mivel megkérdőjeleződött a szavahihetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.