Záhonyi csempészet: több mint ötven ember ellen emeltek vádat

Huszonhét volt pénzügyőr is szerepel a vádlottak listáján.

MTI
2017. 11. 02. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal záhonyi adó- és vámigazgatóságának huszonhét volt pénzügyőrét és további huszonhárom polgári személyt bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a főügyészség. Ezt Keresztes Imre főügyész írta az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult nyomozás. Az eddigi adatok szerint a volt pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az ukrán árukat Magyarországra csempésző embereket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett emberek gépkocsijában vagy ruházatában elrejtett termékeket – közölte a főügyész.

A vádirat szerint a jellemzően dohányáru, üzemanyag, permetezőszer, szeszes ital és élelmiszer rendszeres, kereskedelmi mennyiségű behozataláért az összehangoltan működő csoportba szerveződött aktív vesztegetők többnyire pénzt, cigarettát és szeszes italt adtak, illetve ígértek a pénzügyőröknek.

Keresztes Imre megjegyezte, a Magyarország területére behozott áruk beléptetéshez kapcsolódó vámvizsgálata és a közterhek megfizetése elmaradt, jogsértés esetén a pénzügyőr vádlottak nem intézkedtek, a termékeket pedig a magánszemély vádlottak saját céljaikra fordították vagy továbbértékesítették.

A bűnszervezet tagjait a Központi Nyomozó Főügyészség, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2015. július 29-én fogták el összehangolt akció keretében.

Keresztes Imre hozzátette, a záhonyi határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök beosztotti állománykategóriába tartoztak. Az egy főhadnagy kivételével tiszthelyettesi rendfokozatú pénzügyőrök hivatásos jogviszonya megszűnt.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa – a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel – huszonnégy év, jegyezte meg a főügyész. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.