Ilyen, amikor a tűzijáték az arcába robban

Idén is bábukon demonstrálta a rendőrség a tűzijáték-használat veszélyeit: horpadt babafejek, tépett felületek mutatják, mire kell vigyáznunk.

MN
2017. 12. 29. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokásához híven idén is év végi pirotechnikai bemutatót tartott a rendőrség: a katasztrófavédelemmel és a mentőkkel megrendezett gyakorlaton azt próbálták prezentálni, hogy milyen veszélyekkel jár az óvatlanul használt, esetleg kézből indított tűzijáték.

Az áldozatok ezúttal is próbababák voltak, amelyeken petárdák, rakéták és vetőcsövek rombolóerejét tesztelték.

A robbantásról készített felvételek magukban is beszédesek: a babakézben robbantott, egyébként illegális petárda szabályosan leszaggatja a bőrt helyettesítő gumikesztyűt, a rakéta képes átütni egy baba kemény műanyag felületét, míg az arcba robbanó vetőcsöves bomba behorpasztja és megrepeszti a bábu fejét.

A videó mellett a rendőrség 17 jó tanáccsal is szeretné segíteni a szilveszteri tűzijátékra készülőket. Érdemes figyelni arra, hogy

A szilveszteri hangzavar miatt minden évben kutyák, macskák százai tűnnek el otthonról, az állatok a robbanásoktól pánikba esnek, rémületükben akár emberre is támadhatnak.

Az évről évre visszatérő probléma miatt a Magyar Liberális Párt mellett az Orpheusz Állatvédő Egyesület is petárdastopra szólított fel, sőt, az állatvédők figyelmeztetésként péntek délután kutyáikkal és mécsesekkel vonulnak Budapesten a Feneketlen-tótól a Szabadság hídon át a Vigadóig.

Tűzijátékot, illetőleg másféle szilveszteri pirotechnikai eszközt az egész évben működő árusítóhelyeken kívül országszerte csaknem hétszáz ponton lehet mától vásárolni az év utolsó napjaiban.

A pirotechnikai termékek veszélyesség alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, a negyedik szintűeket csak képzett szakemberek birtokolhatják. Hatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig lehet magánszemélyeknek eladni. A hivatalos árusoknak engedélyüket jól látható helyre kell kihelyezniük, termékeiknek pedig rendelkezniük kell az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.

Az úgynevezett hármas kategóriájú pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-ától 31-éig, felhasználni pedig kizárólag december 31-e 18 órától január 1-je 6 óráig szabad.

A petárda használata idén is tilos, sőt már birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Hogy a rendőrség mennyire komolyan veszi az ilyen kihágást, azt jelzi, hogy szerda reggelig 227 ember ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.