Két gyilkosság, prostik és strómanok a Marina Parton

A valóságshow-ból ismert Novozánszki Fanni után egy hajléktalan nővel végeztek a luxuslakópark mellett. A helyszínen újabb bűnügybe botlottunk.

Koncz Tamás
2017. 12. 13. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tépett rendőrségi szalag csomója fehérlik a rozsdás Turóc utcai kerítésen: a kapu tárva-nyitva, a kormos falú romház bejáratnál még látni lehet a nyomjelző matricákat.

Kis nyilak követik a vércseppeket, a halálkeringő útját – erre menekülhetett támadója elől a 43 éves, vélhetőleg hajléktalan nő, akit keddre virradó éjszaka vertek agyon a lepusztult épületben, eddig ismeretlen okból.

Egy hónapon belül ez a második gyilkosság a Marina luxuslakóparkban és környékén: november 20-án itt, albérletében ölték meg az egykori Való Világ-szereplő, később escort lányként dolgozó Novozánszki Fannit is – alig pár száz méterre a hajléktalantanyától.

A második bűnügyet már nem követi országos médiafelhajtás, szerdán rajtunk kívül nincs is újságíró a Turóc utcában. Miközben ismerkedünk a helyszínnel, egy nő csatlakozik hozzánk. „Jöttem, a párom mondta, hogy történt valami itt” – mondja. Aztán azt is elárulja, hogy ő és anyja is lakott itt korábban, és most nem tud senkit elérni a helyiek közül. Valamilyen Zsoltit emleget, aki állítólag valami rosszat csinált, és rendőrök vitték el – majd elhallgat, a romház lakóiról ennél többet nem akar elmondani. Saját nevét azonban megtudjuk, és ennek a későbbiekben még lesz jelentősége.

Bár az újabb emberölés a lakópark bejáratánál történt, alig 40 méterre a legközelebbi háztömbtől, egyetlen megkérdezett lakó, járókelő sem tudta pontosan, mi történt; az újságokban olvastak a bűntényről, de nem igazán foglalkoztak vele.

Vállukat vonogatták a közelben kukázó hajléktalanok is; „Mi egy közeli szállón lakunk, már amikor beengednek. Azokhoz nem jártunk” – int egyikük a romház felé. Az „azok” kifejezés is arról árulkodik, hogy az épületben egy viszonylag állandónak számító csapat húzta meg magát, akik próbálták lakályossá tenni a romot, plédekkel, nejlonnal szigetelték az ablaknyílásokat.

A beszélgetésekből kiderül, hogy a Marina parti lakóközösséget egyöntetűen idegesíti a hajléktalanok jelenléte:

a fedél nélküliek általában a Népszigetről jönnek át az elit környékre guberálni, kéregetni vagy csak egyszerűen iszogatni a közeli sétányon – bármit is csinálnak, az zavaróan hat a csillogó luxustömbök közegében.

„Sokat romlottak a helyi viszonyok, tíz éve ez felkapott hely volt, de azóta egyre több a gyanús alak itt” – mondja egy fitneszbolt alkalmazottja. Panaszkodik „a csövesekre” helyi lottózó-kávézó ügyvezetője is: ha nagyobb rangadó, sportesemény van,rendszeresen próbálnak lejmolni a kávézó vendégeitől.

Bár a hajléktalanügyre csak a fejüket rázzák,a lakókat annál inkább megrázta VV Fanni meggyilkolása: az edzőteremben, de a lottózóban is gyakran látták a celebet, akit mindenki udvarias, kedves lányként jellemzett.

 

Az sem volt titok, hogy a testéből él, de ez nem számított szokatlannak. Sok prostituált bérel ugyanis lakást a lakóparkban, de, ahogy egy megkérdezett fogalmazott:

nincs velük gond, amíg nem az utcán intézik a dolgaikat.

Mint ebből is kiderül: a fedél nélküliekkel az a fő gond, hogy nem lehet nem észrevenni őket.

A viszonylagos csend ellenére a rendőrség végzi munkáját: 20 percenként járőrautó gördül végig a lakópark utcáin. Az üvegfalú kávézóba pedig ottjártunkkor civil ruhás nyomozó csörtet be szó és köszönés nélkül, valószínűleg azért, hogy felmérje a helyiség kínálta látási viszonyokat – nem tudni, hogy VV Fanni vagy a hajléktalan áldozat ügyében vizsgálódik.

Az már csak később derült ki, hogy a terepszemle során egy újabb bűnügy nyomaira bukkanhattunk:

a cikk elején megszólaló hajléktalan nő, aki hozzátartozóját kereste a lakásban, az Opten szerint több külföldi és magyar cég bejegyzett ügyvezetője, tulajdonosa – valószínűleg stróman, akinek visszaélhettek személyes adataival. Nevét már csak ezért sem írhatjuk le, nehogy veszélybe sodorjuk.

Nem tudni, hogy mindez összefügghet-e a Turóc utcai bűnténnyel is: a rendőrség már kedd délelőtt elfogott egy férfit, aki ellen aztán halált okozó testi sértés miatt indítottak eljárást.

Írásban érdeklődtünk a BRFK-nál, hogy a gyanúsított tett-e beismerő vallomást és hogy a gyilkosságot milyen indítékkal követték el, van-e más gyanúsított is. Eddig nem válaszoltak kérdéseinkre – ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.