Nyíregyházi repülőgép-baleset: vádat emeltek az oktató ellen

Az ügyész felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

MTI
2017. 12. 11. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyész azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje a vádlottat, valamint tiltsa el a repülőgép vezetésének oktatásától és az ehhez kapcsolódó tevékenységektől – tette hozzá.

A vádirat szerint a 48 éves sértett a nyíregyházi repülőtéren vitorlázórepülőgép-vezetői tanfolyamon vett részt. Az oktató valótlanul igazolta le a kiképzési okiraton, hogy a tanulónak volt megfelelő jártassága a repülőgép vezetésére. Május 20-án engedélyezte a tanulónak, hogy a vitorlázó repülőgéppel öt órát meghaladó repülést végezzen, azonban nem látta el a megfelelő iránymutatásokkal arra az esetre, ha a repülőgép irányíthatatlanná válik.

Az oktató a tanuló repülését a földről sem figyelte, maga helyett senkit nem bízott meg ezzel.

A sértett aznap negyedik alkalommal próbálkozott a feladattal, „kereste a felszálló meleg légáramlatot”, de úgynevezett dugóhúzóba került, és a gép zuhanni kezdett. A sértett a repülőgéppel Nyíregyházán egy Rákóczi úti telephelyre zuhant, ahol a gyors orvosi ellátás ellenére belehalt sérüléseibe.

A vádirat szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott a sértett oktatását nem megfelelően végezte el, nem segítette, hogy korábban a kiképzési programot elvégezze, továbbá az oktató azt sem vette figyelembe, hogy a sértettnek nem volt megfelelő jártassága az adott repülőgép vezetésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.