Újrakezdődött a vörösiszapper

Megkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás Veszprémben a vörösiszap-katasztrófa ügyében.

MN
2017. 12. 11. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ártatlannak vallotta magát a vörösiszapper elsőrendű vádlottja a megismételt elsőfokú eljárás első tárgyalási napján tartott meghallgatásán – számolt be az MTI. Az ügyet a Győri Törvényszék tárgyalja a Veszprémi Törvényszéken.

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. egykori vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy büntetőjogi felelősségét a vörösiszapperben semmilyen formában nem ismeri el, teljesen ártatlannak tartja magát.

A Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-án első fokon bűncselekmény hiányában felmentette a per mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. Az ügyben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla azonban idén február 6-án hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert álláspontja szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt megsértett, ítélete pedig alkalmatlan volt a felülbírálatra.

2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójából kiömlő mérgező anyag Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket öntötte el. A katasztrófában tíz ember meghalt, kétszáznál többen megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.