Újlak utcai gyilkosság: hazaengedték a gyanúsítottat

A 17 éves férfi házi őrizetbe került.

MN
2018. 01. 15. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem helyezték előzetes letartóztatásba azt a 17 éves férfit, akit az Újlak utcában történt emberölés elkövetésével gyanúsítanak. A fiatal házi őrizetét rendelték el, azaz otthon kell maradnia, amíg a bíróság másképp nem dönt az ügyében, az eljárás ideje alatt – írja a Blikk.

A Bors ugyancsak arról számol be, hogy a férfit házi őrizetbe helyezték. Ügyvédje a lapnak elmondta: a védence beismerte tettét, azonban magyarázatot nem tud adni, miért is követte el. Hozzátette, hogy orvos szakértői vizsgálatok következnek az ügyben.

Később a Fővárosi Törvényszék közleményben közölte, hogy elutasították az ügyész előzetes letartóztatásra irányuló indítványát és a házi őrizetét rendelte el a fiatalkorúnak, akit emberölés bűntettével gyanúsít a nyomozó hatóság. A bíróság elrendelte azt is, hogy a gyanúsított nyomkövető eszközt viseljen. Amíg ez beüzemelésre kerül, addig járőr útján kell ellenőrizni a házi őrizet betartását.

Az ügyész a szökés és elrejtőzés veszélye miatt nyújtotta be az indítványát. A védő óvadék ellenében kérte a szabadlábra helyezést, másrészt házi őrizet elrendelését indítványozta. A végzés szerint az emberölés gyanúját többek között a terhelt beismerő vallomása és a tanúvallomások támasztották alá.

A közleményben megírták, a bíróság megállapította, hogy az akár 15 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető cselekmény kiemelt tárgyi súlyú, ezért fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, így az eljárási cselekményeknél a gyanúsított jelenléte csak kényszerintézkedéssel biztosítható. Azonban azt is megállapították, hogy a fiatalkorú rendezett családi körülmények között, állandó lakcímen, a családjával él, büntetlen előéletű, tanul, és állandó munkahelye van. Magatartásával sehol nem volt probléma. A végzés indoklásában úgy fogalmazott, mindezeket a körülményeket együttesen értékelve a szökés és elrejtőzés veszélyét a házi őrizet is képes megakadályozni, aminek eredményességét a nyomkövető eszköz tovább fokozza.

A végzés nem jogerős, mivel az ügyész fellebbezést jelentett be. Másodfokon a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) péntek este kapott bejelentést arról, hogy Budapest XVII. kerületében egy Újlak utcai lakóházban ismeretlen tettes megölt egy nőt. Az áldozat a tájékoztatása alapján 19 éves volt. A feltételezett elkövetőt még péntek éjjel elfogták a rendőrök.

A Hír TV korábban azt írta, hogy egy helyi ügyekkel foglalkozó Facebook-csoportban azt feltételezik, a férfi szerelemféltésből ölt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.