Újra akcióban a kamupártok: ezért foghatták el Zuschlag Jánost

A bűnszervezet nem létező politikai csoportok nevében gyűjtött személyes adatokat; így próbáltak kampánypénzhez jutni.

MN
2018. 02. 01. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegálisan megszerzett adatok fölhasználásával akartak pártok nevében több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz jutni egy bűnszövetség tagjai. A nyomozók három embert őrizetbe vettek – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mint közölték, a gyanú szerint a bűnszövetség az áprilisi országgyűlési választáson négy olyan pártot akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, ily módon magas támogatást szerezve az állami költségvetésből. Több embert is megkerestek a gyanúsítottak a nyomozás szerint, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlásuk kell hogy legyen.

Illegális úton szerezték meg a választásra jogosult személyek adatait az elkövetők. Az általuk megbízott hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem 9000 választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.

Mivel a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven föl kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, ezért különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket, és megpróbálták kicsalni adataikat.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. Lefoglalták a NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is. A nyomozás a Kecskeméti Járási és Nyomozóügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folyik.

Feltehetőleg az üggyel kapcsolatban fogták el Zuschlag Jánost, a börtönviselt egykori szocialista politikust is. Lapunk szerdán, a Kiskunhír értesülése alapján számolt be arról, hogy a NAV nyomozói újra rács mögé küldték a negyvenéves volt politikust, tiltott adatszerzés gyanújával. Zuschlag János 2013-ben szabadult korábbi, nagy értékű csalás miatt kiszabott  börtönbüntetéséből, és 2014-ben pártot alapított: az Új Dimenzió Párt 149 millió forintos kampánytámogatást kapott az előző választási évben, majd gyakorlatilag nyom nélkül felszívódott. A pénz felhasználása miatt később hatósági eljárás is zajlott, ám ez, a 24.hu értesülése szerint, 2017-ben eredménytelenül zárult le.

Szerdán megkerestük a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget, hogy megerősítsék, valóban Zuschlag Jánosról van-e szó; ám a vádhatóság szóvivője csak későbbre ígért választ: azután csütörtökön közleményben jelentették be, hogy egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozták az ügyben.

Mint írták, azért kérték a kényszerintézkedés elrendelését, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra való veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével garantálható. Ezenkívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

Végül az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja. A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.