Megölhetett volna egy kislányt az okoshangszóró

Elképesztő ostobaságra szólította fel az Amazon Alexa hangasszisztens – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 12. 29. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég kiszivárgott információk alapján a felhasználók nagyon nehezen térképezik fel az Amazon Alexa hangasszisztenssel szerelt okoshangszórók extra funkcióit, csak a nyilvánvaló lehetőségeiket használják ki. Talán jobban is járnak, az Alexa internetes keresésen alapuló válaszai totális őrültségeket tartalmazhatnak, karácsony másnapján egy amerikai anyuka felhívta a figyelmet egy kiemelkedően bicskanyitogató ostobaságra az asszisztens részéről.

Kristin Livdahl beszámolója szerint a tízéves kislánya unatkozott karácsony másnapján, így egy kihívást kért az Echo okoshangszórótól. Az ilyenkor szokásos, ártalmatlan dolog helyett az Alexa azt javasolta neki, hogy dugjon be félig egy mobiltöltőt a konnektorba, majd helyezzen pénzérmét a még hozzáférhető villái közé.

Az Egyesült Államokban az általunk megszokottól eltérő konnektorok és dugók vannak használatban, a sokkal kevésbé biztonságos kialakításuk miatt a kihívást teljesítve

A kislány akár halálos áramütést is szenvedhetett volna.

Emellett a pénzérme villák közé való berakása rövidzárlatot okozott volna, ilyenkor kontrollálatlanul kilő az áramkörben keringő áramerősség. Ez a helyzet körülbelül annak felel meg, mintha egy több tízezer wattos eszköz lenne bedugva a konnektorba. A kismegszakító lecsapódásáig a rövidzárlat jobb esetben látványos szikrázásban, rosszabb esetben elektromos tűzben nyilvánult volna meg.

Az Amazon szóvivője szerint az illetékesek javították a hibát, az Alexa nem fog többé ilyen kihívást adni a jövőben.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Amazon Alexa (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.