időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a Fővárosi Önkormányzattól + videó

Algák segítségével üzemeltettek egy évig egy számítógépet

Forrás: Hirado.hu
2022.05.17. 15:26
Algák segítségével üzemeltettek egy évig egy számítógépet

A kutatók algákat használtak arra, hogy egy éven keresztül folyamatosan energiával lássanak el egy számítógépet. A Cambridge-i Egyetem szerint a rendszer mérete egy ceruzaelem nagyságához hasonló – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Az elektronikai eszköz töltéséhez használt algák természetes módon, fotoszintézis útján gyűjtik az energiát a napból – közölte a Cambridge-i Egyetem.

A kutatók úgy vélik, hogy a rendszer megbízható és megújuló energiaforrást jelenthet a kis készülékek energiaellátására. Elmondták, hogy a rendszer közönséges, olcsó és nagyrészt újrahasznosítható anyagokból készült – olvasható a BBC cikkében. 

A fotoszintetikus eszközünk nem merül le úgy, mint egy akkumulátor, mivel folyamatosan a fényt használja energiaforrásként– mondta Christopher Howe, a Cambridge-i Egyetem biokémiai tanszékének munkatársa.

Paolo Bombelli, a csapat egy másik professzora hozzátette, lenyűgözte őket, hogy a rendszer milyen következetesen működött hosszú időn keresztül, azt hitték ugyanis, hogy néhány hét után leáll.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.