Elképesztő: lát, fest és alkot Ai-da, a robot

A mesterséges intelligenciával dolgozó sztárművész robot megalkotója szerint a helyzet „rendkívül aggasztó” – olvasható a a Fejér megyei hírportálon, a Feol.hu. cikkében.

Forrás: Feol.hu2022. 05. 11. 12:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2018. október 25-én egy Edmond de Belamy nevű, amúgy kitalált férfit ábrázoló festmény 432 ezer 500 dollárért kelt el a Christie’s-nél

Íme, a jövő – jelentette ki akkor az árverés vezetője, miközben leleplezte az elmosódott portrét.

Miért is? Mert nem ember festette, hanem egy GAN (generative adversarial network), ami egy online művészeti enciklopédiából származó tizenötezer történelmi portré megtanulásával alkotta.

Mesterséges intelligencia rendszerekkel alkotott művek már akkor sem számítottak különösebb újdonságnak. Két évvel korábban a Google a Magenta című kutatási projektjében kezdte el tanítani a mesterséges intelligenciát művészetre.

A következő lépés lett Ai-Da, akit (amit) egy oxfordi galériás, Aidan Meller fejlesztett.

Ai-Da 2019-ben úgy mutatkozott be a világnak, mint a „világ első ultrarealisztikus humanoid robotművésze”. 

Ő bionikus csontváz, szemei kamerákkal látnak, szilikonbőrbe burkolták és több ezer hajszálat kapott a fejére. Látás alapján képes felvázolni egy vele szemben ülő ember portréját, és – új, csúcstechnológiás karjával-kezével – valóban festeni paletta és vászon segítségével, ahogy azt az emberi művészek évszázadok óta teszik. Nem csak történelmi képeket kever össze, hogy valami újat alkosson; ő maga, jelen időben szemléli modelljeit és ihletet merít belőlük.

Ai-Da sokkal több egy eszköznél, és művei mélyebb kérdéseket vetnek fel, mint az őt megelőző, mesterséges intelligencia létrehozta művészeti alkotások. Ilyen kérdés például, hogy ha egy gép saját kezével, a saját szeme által észlelt látványból alkot, nevezhetjük-e igazi művésznek? Vagy csak a programozója az? (Meller egyébként önmagát csupán „segítőnek” tekinti.)

Lehet-e valóban önarcképet festeni, ha nincs benne „én”? És ha a robotok tényleg a kreativitás küszöbén állnak, milyen következtetéseket lehet levonni ebből a hús-vér művészekre nézve?

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Forrás: Youtube.com/Euronews)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.