időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az Orion űrhajó

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.11.29. 15:29
Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az Orion űrhajó

Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Orion űrhajója – közölte kedden a NASA.

Indulása után mintegy 13 nappal az amerikai Artemis 1 Hold-misszió körülbelül 432 ezer kilométerre járt, ez a legnagyobb távolság, amelyet utasok számára gyártott űreszköz eddig valaha elért.

Kedden a Twitteren ezt írták: „Elértük a maximális távolságot a Földtől!”

Pár nappal korábban az Orion megdöntötte az Apollo 13 1970-ben felállított rekordját: az űrhajó 400 ezer kilométeres távolságot ért el a Földtől nem sokkal azután, hogy pályára állt a Hold körül.

Az Orion „körülbelül az Artemis-misszió holdkerülő útjának felén járt ekkor, most visszafelé tart” – közölte a NASA.

Az űrhajó várhatóan mintegy kétmillió kilométer megtétele után december 11-én érezik haza a Földre. A fedélzeten jelenleg egyetlen ember sincs. A tervek szerint 2024-ben, az Artemis 2 misszióban szállít majd űrhajósokat.

Az Orion több hónapos csúszás után végül november 16-án indult el a világűrbe.

Borítókép: A NASA TV videófelvételéről rögzített kép az Orion amerikai Hold-űrhajóról és az egyik kamerája által a Földről készített felvételről 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/NASA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.