Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az Orion űrhajó

Elérte a Földtől mért legnagyobb távolságát az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Orion űrhajója – közölte kedden a NASA.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 11. 29. 15:29
null
Világûr, 2022. november 16. A NASA TV videófelvételérõl rögzített kép az Orion amerikai Hold-ûrhajóról és az egyik kamerája által a Földrõl készített felvételrõl 2022. november 16-án. Az ûrhajó fedélzetén csak három kísérleti bábu utazik, a rajtuk elhelyezett érzékelõk mérik majd a sugárzást és a keletkezõ rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez az elsõ próbarepülése. MTI/AP/NASA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indulása után mintegy 13 nappal az amerikai Artemis 1 Hold-misszió körülbelül 432 ezer kilométerre járt, ez a legnagyobb távolság, amelyet utasok számára gyártott űreszköz eddig valaha elért.

Kedden a Twitteren ezt írták: „Elértük a maximális távolságot a Földtől!”

Pár nappal korábban az Orion megdöntötte az Apollo 13 1970-ben felállított rekordját: az űrhajó 400 ezer kilométeres távolságot ért el a Földtől nem sokkal azután, hogy pályára állt a Hold körül.

Az Orion „körülbelül az Artemis-misszió holdkerülő útjának felén járt ekkor, most visszafelé tart” – közölte a NASA.

Az űrhajó várhatóan mintegy kétmillió kilométer megtétele után december 11-én érezik haza a Földre. A fedélzeten jelenleg egyetlen ember sincs. A tervek szerint 2024-ben, az Artemis 2 misszióban szállít majd űrhajósokat.

Az Orion több hónapos csúszás után végül november 16-án indult el a világűrbe.

Borítókép: A NASA TV videófelvételéről rögzített kép az Orion amerikai Hold-űrhajóról és az egyik kamerája által a Földről készített felvételről 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/NASA)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.