Íme a játék, amit Elon Musk 12 évesen készített

A világ leggazdagabb embere sokat szerepel a hírekben, különösen az elmúlt hetekben, amióta a Twitter-botrány miatt még a korábbiaknál is nagyobb figyelem irányul személyére – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: FEOL.HU2022. 11. 28. 18:48
MUSK, Elon; KLUM, Heidi
New York, 2022. november 1. Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (b) és édesanyja, Maye Musk részt vesz Heidi Klum német szupermodell 21. Halloween-partiján New Yorkban 2022. október 31-én. MTI/AP/Invision/Evan Agostini Fotó: Evan Agostini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annyi vállalkozásban vesz részt, hogy nehéz számontartani: a Teslától (amit valójában nem is ő hozott létre) és a SpaceX űrvállalaton, a Neuralinken át (számítógépes csipek agyba ültetése) a Boring Companyig (közlekedést föld alatti alagutakba terelő vállalkozás). A Twitter közösségimédia-óriáscég felvásárlása biztosan nem oltotta el azt a vitát és káoszt, amely követi, bármit is csinál.

Lehet nem egyetérteni a taktikájával, de lehetetlen kétségbe vonni üzleti érzékét, amivel 182 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

Musk nyolcéves volt 1979-ben, amikor a szülei elváltak. Testvéreivel együtt az anyjukkal maradt, mert szerinte az apja „szörnyű ember” volt. Idősebb Musk, aki feleségül vette 40 évvel fiatalabb mostohalányát, rendszeresen verte. Mindazonáltal apját „zseniális mérnöknek” nevezi, és úgy véli, neki köszönheti számítógépes és mérnöki képességeit.

Mindenesetre kilencévesen kapta meg első számítógépét, egy Commodore VIC-20-at. A géphez járt egy kézikönyv a BASIC számítógépes nyelvről. A gyerek három nap alatt megtanulta, és hamarosan programozni kezdett. 12 éves volt (1983-ban), amikor megírta a Blastar nevű videójáték forráskódját.

A leendő űrvállalat-tulajdonos videójátékának a célja, hogy a játékos öt rendelkezésre álló hajóval (élettel) annyi idegen teherszállítót robbantson fel, amennyit csak tud. A játékosnak ki kell kerülnie a „halálos hidrogénbombákat” és az „állapotsugár-gépeket”. Az igen egyszerű játék erősen emlékeztet az 1978-as Space Invadersre.

A kódot a PC and Office Technology nevű szaklapban tették közzé még 1984-ben, és az ifjú programozó 500 dollárt kapott munkájáért. Valójában 2015-ig nem készült belőle játék. Ashlee Vance, a Bloomberg  riportere kiadott egy könyvet Muskról, amely egy fotót is tartalmazott a kódról. Tomas Lloret, a Google szoftvermérnöke meglátta, és játszható játékká alakította, amellyel ide kattintva bárki játszhat, aki rendelkezik internetkapcsolattal.

Jellemző, hogy a fiatal Muskra társai úgy emlékeznek, hogy a bulikra rendszeresen elfelejtett lejönni. Tele volt a ház emberekkel, nagy volt a zaj és sehol nem találták Muskot: ő videójátékokat játszott, észre sem vette, hogy a földszinten buli van – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

A teljes cikk az Itt játszhat a játékkal, amit Elon Musk 12 évesen készített címen olvasható el.

Borítókép: Elon Musk milliárdos üzletember, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (Fotó: MTI/AP/Invision/Evan Agostini)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.