idezojelek

A woke-kapuőrök máris bosszút álltak Elon Muskon

Amerika úgynevezett liberális és progresszív köreiben divatossá vált gyűlölni Elon Muskot.

Cikk kép: undefined

Amerika úgynevezett liberális és progresszív köreiben divatossá vált gyűlölni Elon Muskot. Ugyanakkor számos hírmagyarázat igyekszik megválaszolni a kérdést, miért is gyűlölik őt a progresszívek. A rövid válasz, hogy Musk azon nagyon kevés milliárdos egyike, akik készek nyilvánosan elhatárolódni a céges világot uraló woke-értékektől. Nem csak arról van szó, hogy nagyon kapitalista főnök. Igencsak népszerű is, és nagy nyilvánosságot, valamint ismertséget szerzett azáltal, hogy trendivé tette a szénhidrogénmentes autókat.

Musk olyan imázst alakított ki magáról, mint aki készen áll a társadalmi igazságosságról vallott ortodox kép megkérdőjelezésére. Számos alkalommal a szólásszabadság abszolút híveként utalt önmagára. Amikor véghezvitte a Twitter mikro­blog-szolgáltató felvásárlását, megüzente 110 millió követőjének, hogy „Szabad a (Twitter-)madár”, és „Következzenek a jó idők!”. Ám amikor Musk kijelentette, hogy a Twitter a szólás­szabadság menedéke, a nyelvi rendőrködés hívei gyorsan mozgósították a táborukat, és akcióba léptek.

Ráharaptak az arra való puszta utalásra is, hogy Donald Trump amerikai exelnököt visszaengednék a Twitterre. A szólásszabadság ellenzői rögvest kijelentették: a Twitter azzal a veszéllyel jár, hogy a rasszisták, fasiszták és homofóbok menedékévé válik. Az ő szempontjukból a szólásszabadság a gyűlöletbeszéd szinonimája. Paradox, hogy egy olyan mozgalomnak, amelyet ilyen mániákusan foglalkoztat a gyűlölet, semmiféle gondot nem okoz, hogy kinyilvánítsa Musk iránti gyűlöletét.

Érdemes megjegyezni, hogy Musk ez idáig nem tett lépéseket arra, hogy felszabadítsa cenzoraitól a Twittert. Mindazonáltal jól összehangolt propagandakampány indult annak az állításnak a terjesztésére, hogy amióta átvette a vállalatot, a Twitter a gyűlölet emésztőgödrévé vált. Hírmagyarázók felhívták a figyelmet az amerikai Montclairi Állami Egyetem egy „új tanulmányára”, amely állítólag a gyűlöletbeszéd drámai mértékű elharapózását mutatta közvetlenül azután, hogy Musk felvásárolta a médiaplatformot.

Annak dacára, hogy nem álltak be változások a Twitter tartalomkorlátozásában, egyes kutatók szerint a felhasználók egy része Musk vezetését szemlátomást a gyűlölet internetes terjesztésére való nyílt felszólításnak tekintette. Ezeknek a kutatóknak a szempontjából annak az ígéretnek, hogy a Twitter szabad nyílt térré válik, elkerülhetetlen velejárója az arra való felhívás, hogy férkőzzenek be a gyűlölködők.

Fontos körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök is beszállt ebbe, és löketet adott a Twitter-ellenes gárdának. Biden színpadiasan kijelentette: „Musk egyszer csak felvásárol egy társaságot, amely világszerte hazugságokat okád”. Az elnök tévesen állította, hogy „már nincsenek szerkesztők”, majd feltette a kérdést: „Hogyan is várjuk el, hogy gyermekeink megértsék, mi forog kockán?” Biden Musk elleni támadása jelzés volt, hogy utóbbi szabad préda.

Nyomban az első számú közellenséggé vált annak a brigádnak a szemében, amely azt hirdeti: amint megmozdul, cenzúrázni kell! Ellenfelei gyorsan megszervezték a #StopToxicTwitter (Állítsuk meg a mérgező Twittert!) kampányt, amelyben több mint hatvan támogató- és nyomásgyakorló csoport szerepel. Eközben a The New York Times is beszámolt arról: mivel „növekszik az azzal kapcsolatos félelem, hogy a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd szabadon terjeszkedhet” ezen a közösségi platformon, számos nagyvállalat felfüggesztette a Twitter-hirdetéseit.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bojkottkampánynak nem sokat kellett korteskednie, hogy maga mellé állítson olyan nagyvállalatokat, mint az American Airlines, a General Motors, az Anheuser-Busch, a Disney vagy a Procter & Gamble, és azok lemondják a hirdetéseiket. Még a kampány szervezői is meglepődtek azon, hogy a Twitter húsz vezető hirdetője milyen gyorsan jelentette ki: vagy fontolgatja, hogy szünetelteti a Twitternek való kifizetéseit, vagy meg is lépte ezt.

A kampányoló nem kormányzati szervezetek, a fősodratú média, a woke-vállalatok, valamint az amerikai establishment egy része kijelentette: Muskot meg kell állítani annak érdekében, hogy a Twitter alaposan szabályozott médiaplatform maradjon. Koalíciójuk eltökélt, hogy biztosítsa: szimpatizánsai és támogatói megtartják a közösségi média kapuőreinek szerepét. Joggal tartanak attól, hogy a közösségi média feletti ellenőrzési monopóliumuk fenntartása alapvető a politikai és kulturális hegemóniájuk megtartásához. Ameddig csak eldönthetik, mit lehet és mit nem lehet hangoztatni a közösségi médiában, addig belefojthatják a szót ellenfeleikbe.

A Twitter felvásárlása nyomán kirobbant woke-hisztériának kevés köze van Muskhoz. Nem szól másról, mint annak biztosításáról, hogy a woke-elitek kezében legyen a vezető platformokhoz való hozzáférés. A valódi demokraták számára elsődlegesnek kell lennie, hogy megszabaduljanak ezektől az intoleráns és autoriter kapuőröktől. Nem hagyatkozhatunk ebben csak az olyanokra, mint Musk. Még ha őszintén fel is akarja szabadítani a Twittert a cenzorok alól, akkor is csak egyetlen ember harca ez az üzleti élet, a politika és a média világának hatalmával. Olyan mozgalomra van szükségünk, amely nem hagyja elhallgattatni magát, amely elkötelezett a valódi szabadság mellett. Olyanra, amely birokra kel az establishmenttel. Csak így védhetjük ki a vállalati cenzúra csapásait.

A szerző az MCC brüsszeli központjának ügyvezető igazgatója

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.