Háromdimenziós nyomtatással készült Amszterdam új gyalogoshídja

Robot nyitotta meg csütörtökön a világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban.

Forrás: MTI2021. 07. 16. 13:31
null
Megnyitották a világ első háromdimenziós nyomtatással készült acélhídját Amszterdamban Forrás: MX3D
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyalogoshíd, amelyet négy évig készítettek az MX3D holland cég vezetésével, egyfajta „élő laboratórium” lesz. A hídba telepített szenzorok hatalmas hálózatával a londoni Imperial College kutatói mérni fogják, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogosforgalomra a 12 méter hosszú szerkezet – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy a mérnökök, kutatók a híd „egészségét” valós időben figyeljék meg, nyomon kövessék miként változik a szerkezet és megértsék milyen kölcsönhatásban van a gyalogosokkal a 3D-s infrastruktúra.

A szenzorokból nyert adatokat a híd „digitális ikertestvérébe” táplálják, ez a valós híd számítógépes változata. A valós híd működését összevetik „ikertestvéréével”, ami egyebek között segít választ adni a 3D-s nyomtatással készült acélhíd hosszú távú működéséről felmerülő kérdésekre, jövőbeni hasonló szerkezetek létrehozásának lehetőségeire.

Megnyitották a világ első háromdimenziós nyomtatással készült gyalogoshídját Amszterdamban
Fotó: MX3D

A hidat az Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán állították fel.

„Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt” – mondta Leroy Gardner professzor.

A Föld körül keringő luxusszállodát akarnak építeni

Az Orbital Assembly Corporation vállalat, amely magát az „első nagy űrkonstrukciós cégnek” nevezi, bemutatta a prototípus robotot, amely állításuk szerint képes lehet összerakni a hatalmas, gyűrű alakú luxusszállodát az űrben.

Az első mérföldkövet mindenképpen elérték, mivel a rácsos szerkezetet félig autonóm módon építő robotot, a DSTAR-t (Demonstrator Structural Truss Assembly Robot) a Földön sikeresen tesztelték, összerakhatja a soktonnás szerkezetet – nyilatkozta Tim Alatorre vezérigazgató.

A NASA-veteránok által működtetett cég ambiciózus célja egy 650 méteres luxusszálloda, a Voyager Space Station felépítése.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.