Cukorbetegség: nyolc egyszerű praktika a megelőzéshez

A 2-es fokozatú cukorbetegség kialakulása ellen a rendszeres sajt fogyasztás legalább annyira hasznos, mint a sok séta és a visszafogott borozás.

tt
2013. 03. 08. 19:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan csökkenthető a diabétesz-rizikófaktor? A Huffingotn Post internetes kiadása összegyűjtötte azt a nyolc praktikát, aminek segítségével csökkenthető a cukorbetegséghez vezető út.

 

Attól függetlenül, hogy a sajt – zsírban gazdag mivolta miatt – kevésbé egészséges élelmiszer hírében áll, egy, az American Journal of Clinical Nutrition által publikált kutatás szerint, a rendszeres sajtfogyasztóknál 12 százalékkal alacsonyabb a kockázata a betegség kifejlődésének, mint azok között, akik nem fogyasztanak rendszeresen sajtot. A felmérések alapján a rendszeres sajtfogyasztók napi minimum 56 gramm sajtot, míg a legkisebb fogyasztott mennyiség 11 gramm alatt volt.

 

A Louisianai Egyetem Mezőgazdasági Központja által végzett kutatás szerint a héjas rágcsálnivalók – pisztácia, dió, kesudió, mandula – fogyasztása csökkenti a 2-es típusú diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett a rendszeres csonthéjas – nyers vagy pörkölt, de semmiképpen sem olajozott, sózott – magvak fogyasztása testtömegindexre (BMI) is jó hatással van.

 

Akár 29 százalékkal is csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát a rendszeres sétálás, vagy a kisebb kirándulások – olvasható a Diabetes Care folyóiratban publikált tanulmányban.

 

A rendszeres alma-, körte- és áfonyafogyasztók körében sokkal alacsonyabb a 2-es diabétesz kialakulása, mint azok között, akik kevesebbet fogyasztanak a három gyümölcsből – olvasható az American Journal of Clinical Nutrition által közzétette tanulmányban, amiben kétszázezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták.

A Huffington Post kanadai kiadása szerint az antocianinokhoz, és az antocianinokban gazdag gyümölcsökhöz köthető az alacsony diabétesz aránya a flavanoidokkal szemben.

 

A Philadelphiai Gyerekkórház szakemberei szerint, ha az elhízott tiniknek elég idő jut a pihenésre, akkor kisebb esélye a 2-es diabétesz kialakulásának. A kutatók 62 fiatal vércukorszintjét vizsgálták, 7,5 és 8,5 órás alvási időszakban.

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres zöldségfogyasztást meghálálja a szervezetünk, viszont a változatos zöldség fogyasztás segít elkerülni a 2-es típusú cukorbetegséget. A Diabetes Care folyóirat által publikált kutatásban 3704 jelentkező zöldség és gyümölcs fogyasztási szokásait vizsgálták. A vizsgálat eredménye alapján azok között, akik törekedtek a zöldség és gyümölcsfogyasztás kapcsán a változatosságra, alacsony volt a vércukorszintjük, mint azoknak, aki k nem.

 

 

A mérsékelt alkoholfogyasztás szintén összeköthető az alacsony vércukorszinttel – állítja az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya. Harvardi kutatók szerint azok a nők, akik a finomított szénhidrátokban gazdag étrend mellett mérsékelten fogyasztottak alkoholt, csökkent a cukorbetegség kockázata, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak a hasonló étrend mellé alkoholt.

 

A WebMD riportja szerint a rendszeres kávéfogyasztás megállíthatja a 2-es diabétesz kialakulását, és csökkentheti a betegség kockázatát. A Journal of Agricultural and Food Chemistry szerint a kávé három alkotóeleme az, ami jótékonyan befolyásolhatja ezeket a folyamatokat: a koffein, a klorogénsav és a kávésav.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.