Az étkezés utáni séta jól szabályozza a vércukorszintet – idézi a BBC hírszolgálata a George Washington Egyetem kutatását. Az evést követően megemelkedő vércukor növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ezért a legrosszabb választás pihenni egyet étkezés után.
Loretta diPietro kutatásvezető szerint az amerikai tanulmány elsőként vizsgálta a kockázatos időszakban végzett kis testmozgás hatását. Elmondta, a cukorbetegséget megelőző állapotból (glükózintolerancia) a 2-es típusú diabéteszhez vezető út kulcstényezője az evés utáni magas vércukorszint.
A nyers, pörköletlen kávébab természetes kivonata hatékony eszköz lehet a diabétesz miatt ingadozó vércukorszint szabályozására.
A testmozgás a fiatalabb betegekre is jó hatással lehet: egy kilenc hónapos aerobik és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét, viszont az állandó stressz a diabétesz kialakulásában ludas.
A tanulmány kimutatta, hogy az étkezést követő tizenöt perces séta ugyanolyan hatékony, mint a napi negyvenöt perces, könnyű vagy mérsékelt tempójú gyaloglás, azonban evés után „jelentősen jobb eredménnyel lehet az időskorúaknál megfigyelt, megemelkedett cukorszint veszélyeit elhárítani”.
A tudósok szerint időskorban a hasnyálmirigy lassabban vagy kevesebb inzulint termel, így az öregek különösen érzékenyek az evés utáni vércukorcsúcsra. A séta legjobb időpontját vacsora utánra teszik, mivel általában ez a legbőségesebb, így a legkockázatosabb is. Az emelkedés folytatódik éjjel és még reggel is, ám érzékelhetően csökken a sétával.
A kutatók tíz, hatvanéves vagy idősebb pácienst vizsgáltak, akik magas vércukorszintjük és mozgáshiányos életmódjuk miatt a rizikócsoportba tartoztak. DiPietro szerint az eredmények a 2-es típusú diabétesz megelőzésének „költséghatékony útját” jelenthetnék, ám szükség van nagyobb esetszámú vizsgálatra is.