A kormányoknak nagyon fontos szerepük van a szükséges szabályozás megvalósításában, így például az élelmiszerek összetételének jelölésére vonatkozó szabályozással kapcsolatban – mutatott rá Jakab Zsuzsanna egy sajtótájékoztatón. Az élelmiszeripart az élelmiszerek jobb feliratozása terén viselt felelősségére figyelmeztette a regionális igazgató, és arra, hogy csökkenteni kell a gyerekek kitettségét a magas cukor-, illetve zsírtartalmú élelmiszerek reklámjainak. „Ez az ipar és a kormányok közötti együttműködést igényel”– jelentette ki.
Az elmúlt húsz évben komoly fejlődés következett be Európában a táplálkozással összefüggő betegségek elleni fellépésben, így például már a legtöbb európai államnak van táplálkozás-egészségügyi stratégiája. Ennek ellenére további erőfeszítésekre van szükség, az eddig meghozott intézkedéseket pedig rendszeresen felül kell vizsgálni – emelte ki.
A rossz táplálkozási szokások miatt az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a skorbut vagy az angolkór.
Itthon a nyári szünidőben 112 ezer rászoruló gyermek kaphat naponta egy alkalommal meleg ételt a kormány gyermekétkeztetési programja révén.
A világon minden negyedik gyermek annyira alultáplált, hogy ezzel tanulmányi eredményét kockáztatja, a hiányos étrend súlyosan károsíthatja a kicsik olvasási és íráskészségét.
A konferencia egyik legfontosabb ajánlása a gyerekkori túlsúlyosság és elhízás elterjedtségének csökkentésére vonatkozott. „Gyerekeink túl sokat ülnek a televízió és a számítógép előtt, többet kell tenni ez ellen” – figyelmeztetett az igazgató.
Joao Breda, a WHO európai programigazgatója rámutatott, hogy a siker érdekében javítani kell az adatgyűjtést és nagyobb figyelmet kell fordítani a folyamatok elemzésére. Breda felhívta a figyelmet arra is, hogy a vállalatok egyre gyakrabban használják reklámozásra a közösségi médiát. Míg például a televíziós reklámok terén több európai ország már jó szabályozással rendelkezik, a közösségi médiában is szükség lenne ezen a téren kezdeményezésekre – vélekedett.
A WHO 53 európai tagállamából 48 vett részt a csütörtökön kezdődött kétnapos konferencián, 28 ország miniszteri vagy államtitkári szinten. „Ez jelentős érdeklődésre utal” – mondta a regionális igazgató. Legutóbb 2006-ban foglalkozott miniszteri szinten a táplálkozás-egészségügy kérdéseivel a WHO.