Apró trükkök: tegye ezt, és nem fog tovább öregedni

Bárki számára megvalósítható, ráadásul olcsó ötleteket gyűjtöttünk össze öregedés ellen. Íme a titok.

kn
2013. 11. 09. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért van az, hogy egyes harmincas éveiket taposók maximum érettségizőnek néznek ki? És mi az oka annak, hogy vannak 80 évesek, akik jóval fittebbek, mint 60 éves társaik? A válasz a sejtekben rejlik.

Nem az idő, hanem az életmódunk az, ami öregít minket. Megfelelő és helyes döntésekkel hihetetlen módon lassíthatjuk öregedésünket vagy korrigálhatjuk a már meglévő csorbát és károkat, amiket saját magunkban tettünk – véli dr. Ulrich Strunz orvos, triatlonista.

Az elmúlt évszázad folyamán jelentősen megemelkedett az emberek várható átlag életkora. Ha ez így folytatódik, általános jelenség lesz a magas kor, akár a 100 év is. Mi is élhetünk addig? Ha tudunk megfelelően étkezni, akkor...

 

A mediterrán étrend jelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkentheti az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az erre hajlamos embereknél – derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

 

Napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása összefügg a hosszabb élet esélyével – mutatta ki egy hosszú távú svéd kutatás.

De mi az, amire szüksége van a testünknek? Víz és fehérje – így lehet összefoglalni dr. Strunz legújabb kutatásának eredményeit.

Sejtjeink 85 százaléka vízből áll. Ha már csak 10 százalék vizet veszítenek a sejtjeink, az öregedés hihetetlen módon felgyorsul. Ez azt jelenti, hogy a mitokondrium (a sejtek energiájának előállításában és annak elraktározásában játszik szerepet) és a riboszómák (a fehérjetermelő sejtek) lebontódnak. Ennek pedig az az eredménye, hogy a teljes anyagcsere és a sejtek légzése csökken, zsugorodni kezdenek a sejtek, majd nem tudják megvédeni magukat a kórokozóktól és a szennyező anyagoktól, végül teljesen elpusztulnak. Kevesebb energiánk lesz, nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve az elhízással és a különböző betegségekkel szemben, nem tudunk regenerálódni.

Az öregedési folyamat sehol sem szembetűnőbb, mint a bőrön. A bőr legfelső rétege az epidemisz háromszor annyi vizet képes felvenni, mint a saját súlya. Ez azért is fontos, mert a bőr így tudja a természetes védekezőkészségét megtartani. A száraz bőr jóval gyorsabban ráncosodik, és jóval hajlamosabb gyulladásokra.

– Minden nap 1,5-2 liter vizet igyunk.

– Lehetőség szerint kerüljük a sós ételeket, mert az megfosztja a szervezetünket a víztől. A készételek különösen nagyon sósak. (Korábban írtunk arról, hogy a só azért mégsem olyan átkozott, mint azt korábban gondoltuk. Erről ide kattintva olvashat bővebben.)

– A káliumban gazdag étrend csodákat tehet, a spenót, a krumpli, a banán például igazi csodaszer. A kálium biztosítja a víz- és az elektrolit-egyensúlyt a szervezetben és szabályozza a szívizom működését.

– Ne igyunk (vagy csak mértékkel) alkoholt, mert az csökkenti a káliumtartalmat a szervezetben.

Az izmaink, a csontjaink és a kötőszöveteink – vagyis az egész testünk legfőképp fehérjéből áll. A fehérjék gondoskodnak az immunrendszer helyes működéséről. Gyakran azok a legegészségesebbek, akiknek a fehérjekoncentrációja nyolc gramm egy deciliter vérben. Az, akinek ez mindössze hat gramm, jóval fáradékonyabb, kedvetlenebb, idegesebb. A fehérjehiány nem tesz jót az izmoknak, a csontoknak és a kötőszöveteknek sem, a szervezet és a test petyhüdten működik, a bőr vékony, mert hiányzik a kollagénpárnázás, aminek következtében pedig az idegrendszer szenved.

Nagyon fontos a magas fehérjetartalmú étrend. A növényi fehérje jóval olcsóbb, mint a másik fontos fehérjeforrás, a hús – emelte ki dr. Strunz. Ahhoz, hogy a bevitt fehérje a szervezetünkbe beépüljön, először a gyomornak és a beleknek kell azt feldolgozniuk, ehhez pedig elengedhetetlen a sav. A hús feldolgozása jóval nehezebb, mint a növényi fehérjeforrásoké, mivel a zöldségekben és gyümölcsökben eleve van sav, ami nagymértékben segíti az emésztést. Különösen sok a növényi fehérje a szójában, a hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonában és a diófélékben. Dr. Strunz azt javasolja, hogy fehérjedús étkezések alkalmával együnk almát, kivit, grépfrútot, amik segítségével könnyebben tudjuk emészteni a fehérjéket.

Ahhoz, hogy sokáig fittek és fiatalok maradjunk, kerülnünk kell a stresszt és sokat kell mozognunk a levegőn. Az alvás is nagyon fontos sejtvédő tényező. A szabály a következő: fiatalabbnak kell ébrednünk reggel, mint ahogy este aludni tértünk. Az éjszaka folyamán regenerálódnak a sejtjeink. Az alvás legnagyobb ellenségei a sóban gazdag ételek, a koffein, a nikotin és a stressz. Nagyon fontos továbbá, hogy biztosítsuk szervezetünk C- és B-vitamin-ellátását.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.