Az MNO karácsonyi borajánló trilógiájának harmadik, egyben utolsó állomásához érkeztünk. Néhány nappal ezelőtt megkülönböztetett figyelemre érdemes fehér- és vörösborokat mutattunk be, most az édesek következnek.
Igyekeztünk a természetes édes borok széles spektrumát felölelni, így sor kerül késői szüretelésű borra, jégborra, édes szamorodnira, 5 puttonyos aszúra és – az eddigiekhez híven a történelmi magyar borvidékekről is került egy bor, az egykor ismert ménesi vörös aszú utódja.
Ne feledjék, hogy a kiváló borok és a melléjük ajánlott ételek fogyasztására elsősorban az adventi böjt letelte utáni ünnepi étkezésekre gondoltunk.
Egy igazán jó, késői szüretelésű ezerjót kezdtem el keresni, ezért a móri borvidék borai között kutakodtam, de rá kellett jönnöm, hogy a legjobbat nem ott találom, hanem a Kunságban. A Frittmann borászat ugyanis az összes létező aranyérmet elhozta a móri ezerjóversenyről. Márpedig a móriak igazán tudják, hogy mi a jó ezerjó. És Frittmann János is, aki 2007-ben elnyerte a Magyar Bor Akadémia Az év bortermelője címét. Ilyen eredmények után a kóstoló már nem sok okosat mondhat.
Annyit azért mindenképpen érdemes kiemelni, hogy az 1000jó nagyon koncentrált, amit Frittmannék úgy értek el, hogy a vesszőket elvágták, így a fürtök nem kaptak több vizet, a szemek pedig szépen töppedtek. Az illatában gyümölcs, dió, enyhe virág jelenik meg. Íze olyan, mintha az ember aszalt sárgabarackot rágcsálna egy kis dióval. A korty után íze még hosszú ideig a szánkban marad, gazdag emlékeket ébresztve.
Ételajánló: Palacsinta lenne a megoldás. Sárgabaracklekvárral gazdagon megkenve, majd darált dióval meghintve. Kívül-belül
Szepsy István a magyar borászat, ezen belül Tokaj-hegyalja elő legendája; „csak” 2001-ben lett Az év bortermelője. Azért csak, mert már sokkal korábban is kiérdemelte ezt a címet. Borai számtalan versenyen és piacon bizonyítottak, a világ aszúinak és egyéb édes borainak készítői gyorsan megismerték a nevét. A bor egy egyszerű szamorodni, igazából a címke sokkal többet nem árul el, de Szepsy Istvánt ismerve tudni kell, hogy a palackban csoda rejtőzik.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!