A Newcastle Egyetem kutatói a zöld tea egészségre gyakorolt pozitív hatásait vizsgálták. Kutatásaik szerint a tea jótékony hatóanyagai, melyekről korábban azt hitték, csak a lefőzést követően vannak jelen az italban, valójában megemésztésük után is aktívak maradnak.
„Igazság szerint a tea Alzheimer-kór elleni hatóanyagai még hatékonyabbak emésztés után, mint a lefőzést követően” – nyilatkozta dr. Ed Okello, az egyetem kutatója. „A megemésztett hatóanyagok rákellenes tulajdonságai is jelentősek: lassítják a daganatos sejtek növekedését.”
Az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok a hidrogén-peroxid és a béta-amiloid nevű fehérje káros hatásainak csökkentésével érik el védőhatásukat. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a fekete és zöld teában lévő polifenolok összekapcsolódnak a mérgező anyagokkal, és így védik meg az agysejteket a károsodástól. A polifenolok emésztés után különböző anyagokra bomlanak le, a tudósok pedig a mostani kutatás során ezeket a lebontott anyagokat vizsgálták.
„A zöld teát a tradicionális kínai orvostudomány régóta alkalmazza különböző betegségek kezelésére, és azt hiszem, biztosan állíthatjuk, hogy a ma emberének is hasznára válhat napi egy csésze tea” – tette hozzá a kutató.
A demenciával kapcsolatban hasonló cikkeket olvashatnak itt.