Zöld teával a demencia és a rák ellen

A legújabb kutatások szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti az öregkori elbutulás kockázatát.

2013. 12. 24. 21:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Newcastle Egyetem kutatói a zöld tea egészségre gyakorolt pozitív hatásait vizsgálták. Kutatásaik szerint a tea jótékony hatóanyagai, melyekről korábban azt hitték, csak a lefőzést követően vannak jelen az italban, valójában megemésztésük után is aktívak maradnak.

„Igazság szerint a tea Alzheimer-kór elleni hatóanyagai még hatékonyabbak emésztés után, mint a lefőzést követően” – nyilatkozta dr. Ed Okello, az egyetem kutatója. „A megemésztett hatóanyagok rákellenes tulajdonságai is jelentősek: lassítják a daganatos sejtek növekedését.”

Az Alzheimer-kór elleni hatóanyagok a hidrogén-peroxid és a béta-amiloid nevű fehérje káros hatásainak csökkentésével érik el védőhatásukat. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a fekete és zöld teában lévő polifenolok összekapcsolódnak a mérgező anyagokkal, és így védik meg az agysejteket a károsodástól. A polifenolok emésztés után különböző anyagokra bomlanak le, a tudósok pedig a mostani kutatás során ezeket a lebontott anyagokat vizsgálták.

„A zöld teát a tradicionális kínai orvostudomány régóta alkalmazza különböző betegségek kezelésére, és azt hiszem, biztosan állíthatjuk, hogy a ma emberének is hasznára válhat napi egy csésze tea” – tette hozzá a kutató.

A demenciával kapcsolatban hasonló cikkeket olvashatnak itt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.