Nem voltak bio- (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, mivel nem tanúsította őket senki, de ezt nem is állították címkéiken; nincs tehát összefüggés a botulinumszennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak – közölte a szervezet.
A legkomolyabb élelmiszer-mérgezést terjesztik a biokészítmények
A strandbüfékben vásárolt ételek veszélyei
Vizsgálják az egri kistermelő termékeit
Az eset a szövetség szerint rávilágít arra a szabályozatlan, a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a „bioboltokban”, „biopiacokon” – az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. Hozzáteszik, hogy ezen kíván változtatni a készülő hazai biorendelet módosítása.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, a termékeit begyűjtik.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmusmegbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket – szarvasgombás pesztó, humusz – fogyasztott. Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul.
A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61-féle terméket állít elő, a termékmintákat folyamatosan gyűjtik be. A Nébih felhívta a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt vagy maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.