A Nébih szombaton figyelmeztetett a kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.
Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61-féle terméket állít elő, a Nébih jelezte, hogy a termékmintákat folyamatosan gyűjtik be.
Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt termékei – közölte a Magyar Biokultúra Szövetség. Nem voltak bio (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, mivel nem tanúsította őket senki, de ezt nem is állították címkéiken; nincs tehát összefüggés a botulinum szennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak – közölte a szervezet.
Az eset a szövetség szerint rávilágít arra a szabályozatlan, és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a „bioboltokban”, „biopiacokon” – az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve – a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. Hozzáteszik, hogy ezen kíván változtatni a készülő hazai biorendelet módosítása.
A Nébih felhívta a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt (szarvasgombás pesto, humusz) vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.