Raymond Berthillon 1923-ban született az ország közepén fekvő Fleury-la-Vallée-ban, szülei pékek voltak. A második világháború után a család a főváros közelében nyitott pékséget, Raymond is ott dolgozott.
Berthillon harmincéves volt, amikor a fagylaltok világát felfedezte: a Saint Louis-en-ile utca 31. alatt álló La Bourgogne kávéház és fagylaltozó igazgatója lett. A hely mostohaanyjáé volt, ugyanezen a helyen működik ma is a híres üzlet.
„Akkoriban kezdett kiváló minőségű alapanyagokból fagylaltokat készíteni: teljes tejből, tojásból, friss tejszínből, melyeket hajnalonként, a Berger utcai piacra kisétálva, a Baltard-pavilonban vásárolt” – olvasható a fagylaltszalon honlapján közzétett életrajzban.
Berthillon volt az első, aki sörbetet árult, „a keleti eredetű csemegét, a szultánok eledelét, mely tejszín nélkül, csak gyümölcsből és cukorból készül” – írja a honlap.
Ma a Berthillon család harmadik nemzedéke működteti a fagylaltozót, mely a párizsiak és a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt zarándokhelye.