A gyógyszerként forgalmazott D-vitaminok többsége ma vényköteles, és ugyan már van egy-két recept nélkül is kiadható készítmény, megvenni őket nehézkes: az általunk felkeresett öt patika egyikében sem voltak kaphatók. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha vénnyel nem rendelkezünk, csak étrend-kiegészítőt vehetünk. Utóbbiak hatóanyag-tartalma a gyógyszerekével megegyezik, ám a két termék között van egy aprónak tűnő, ám hatalmas különbség: míg a gyógyszerként forgalmazott készítményekben garantáltan benne van a csomagoláson szereplő hatóanyag-mennyiség, addig az étrend-kiegészítőknél ezt semmi nem garantálja. Utóbbiak összetételét a piacra kerülés előtt nem ellenőrzik, csak be kell jelenteni az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél. Egyszóval ha nem akarunk patikáról patikára zarándokolni, akkor vagy megbízunk egy konkrét étrend-kiegészítőben, vagy elballagunk az orvoshoz, és fölíratjuk vele gyógyszerként a D-vitamint. Ez a helyzet a szakmabeliek szerint hamarosan változni fog.
D-vitamin viszonylag kevés természetes élelmiszerben fordul elő nagyobb mennyiségben. Legjobb forrásai a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, s hasznosak az olajos magvak és például a mák is.
Fontos az is, hogy mivel a D-vitamin felszívódásához és beépüléséhez kalcium is szükségeltetik, annak bevitelére is figyelni kell. Ennek javasolt napi adagja egészséges felnőtt számára 800-1000, várandós nők számára 1000 milligramm, változókorban, illetve csontritkulásban szenvedő nők esetében pedig 1200-1500 milligramm.
Erre nagy szükség van, ugyanis a hazai helyzet rettenetes: a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikája nemrég készített egy olyan reprezentatív országos felmérést, melyből kiderült, hogy a magyar felnőttek 94 százaléka D-vitamin-hiányos, 69 százalékuknál pedig még a minimális szintet sem éri el az értéke. Nem meglepő, ugyanis a magyar konyha kalciferolban szegény: táplálékkal átlagosan napi 80 nemzetközi egységet (NE) fogyaszthatunk belőle, amihez képest a felnőttek egy napra ajánlott dózisa 1500-2000 NE. Ez a mennyiség nyáron magától is megtermelődik a szervezetben, feltéve hogy az ember naponta legalább néhány órát a szabadban tölt, az ősztől tavaszig tartó, napfényben szegény időszakban viszont más módon kell gondoskodni a pótlásáról.