Plusz egy perc jut a kávészemnek

Magyarországra érkezik jövőre a baristák világelitje.

Velkei Tamás
2016. 05. 14. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brewers Cup, azaz a filteres kávékészítők versenyében Schreiber Niki, a fővárosi Espresso Embassy baristája, míg a barista kategóriában Deák József (aki szintén az Espresso Embassyben szolgálja ki a vendégeket) nyert magyar bajnoki címet a hét elején rendezett honi baristabajnokság fináléjában. Ezzel mindketten megváltották dublini repülőjegyüket, júniusban ugyanis az ír fővárosban rendezik meg a baristák világbajnokságát.

Jövőre pedig Budapesten, a Hungexpo területén, ott, ahol a magyar bajnokság selejtezői és döntője is zajlott – tájékoztatta lapunkat Tóth Sándor, az Egyesület a Magyar Kávékultúráért alelnöke. Az még szervezés alatt áll, mely kategóriákban látja vendégül Budapest a világ legjobbjait. Az amerikai, ázsiai, európai régióból általában ötven nemzet képviseli hazáját a megméretésen. Érdekesség, hogy amióta megrendezik a versenyt, Közép- vagy Kelet-Európában még nem bonyolították le világbajnokságot.

Az elmúlt tíz évben döbbenetes fejlődésen ment keresztül a világ kávéfogyasztása, értékelt Tóth Sándor. A jó adottságú farmokon ugyanis belátták, hogy a jobb minőségű kávét ötszörös-tízszeres áron is értékesíteni tudják, mint a tömegkávét. A pörkölők, baristák folyamatosan inspirálják a termesztőket, hogy minél nívósabb kávét állítsanak elő; olykor még komoly laboratóriumokat is telepítenek a farmokra. Emellett egyre inkább terjed a vegyszermentes és/vagy biodinamikus termesztés is. A kávé hatalmas divattá vált, ma már olyan korábban inkább teát fogyasztó nemzetek is kávéfogyasztóvá váltak, mint Japán, Dél-Korea vagy Kína, e három nemzet nemcsak sok kávét fogyaszt, de a minőségére is hajlandó áldozni.

Eközben fogyasztói generációváltásnak is tanúi lehetünk, dinamikusan tágul a piac; azok, akik ma kapnak rá a kávéfogyasztásra, sokkal több lehetőség közül választhatnak, mint szüleik, nagyszüleik. A stílusváltás tény: az úgynevezett újhullámos, speciality kávézók nagyon sok termőhelyről származó kávét kínálnak, sokszor megvételre is. A ma divatos világos pörkölésű kávék sokkal savasabbak, vagy ha úgy tetszik, citrusosabbak, e csészéket kóstolva – ahogy a borok esetében is – különböző ízjegyeket lehet fellelni, amelyekre a csomagoláson is felhívják a fogyasztók figyelmét.

Tóth Sándor ugyanakkor arra int: nem jó, ha a vendéglátás elhipszteresedik, ha túl tolakodó, és a barista a saját ízlésvilágát ráerőlteti a vendégre; viszont a szakmaiatlanság és lelketlenség is üldözendő. Tamási Tibor, a fővárosi Cirkusz üzletvezetőjének várakozása szerint egyre több kis pörkölő kezd működni itthon is, mivel a belépési korlát pár millió forint, azt gondolja, e lépcsőfok hosszú távon a minőségi kávéfogyasztás irányába tolhatja a trendet.

A fogyasztási kultúra is változóban van, tapasztalata szerint egyre többen veszik észre, hogy a világos pörkölés finom hangolásra érett, s keresnek a citrusos kávék mellett új ízeket is. – Nem szerencsés, ha céltalanul citrusos egy kávé, helyette a komplexitásra törekszünk. Lehet egy kávé gyümölcsös, ezért mi az úgynevezett „first crack” (első reccsenés, vagyis az a pont, amikor a cellaszerkezet vizet bocsát ki, és a szemek, mint a pattogatott kukorica, hallhatóan pukkannak – a szerk.) után még egy picit a pörkölőben hagyjuk a gyümölcsöt, ami függ persze a profiltól és fajtától is. Ezzel étcsokoládés, bogyós gyümölcsös ízeket is elő tudunk hívni a kávészemekből – vélekedik Tamási Tibor.

– Kicsit sötétebbre pörkölöm a kávét a most elterjedt világosnál, de a kávéházunkban mindig van a darálóban ebből az ízből, és világosból is – csatlakozik Tamásihoz Tóth Gábor, a debreceni Black Sheep mikropörkölő tulajdonosa. Elmondja, a hajdúsági városban is egyre többen érdeklődnek a minőségi kávék iránt, és azoknak, akik otthonra is vásárolnak, elmagyarázzák, hogyan tudják a feketelevest a legjobban elkészíteni. A kis pörkölő több külföldi kereskedő céggel is kapcsolatban áll, amelyek ültetvényeken vásárolják fel a kávét, ám nemrégen már direktben a termesztőtől is vásárolt a cég Ruandából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.