A cukrozott italok kiiktatása az étrendből jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – mutatta ki egy ausztrál kutatók által vezetett, nagyszabású nemzetközi tanulmány, írja az MTI.
Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói 40 ezer embert vontak be a Thaiföldön 2005 és 2013 között végzett tanulmányukba, és arra az eredményre jutottak, hogy évente több ezer 2-es típusú cukorbetegség kialakulását lehetett megelőzni, ha a résztvevők felhagytak a cukrozott italok fogyasztásával.
„A thai lakosságnál évente négyezer 2-es típusú cukorbetegséget lehetne megelőzni ily módon” – hangoztatta Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője.
Leginkább a thai nők húznák ebből a legnagyobb hasznot, mivel őket kétszeresen fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség – tette hozzá.
A kutatócsoport kiderítette, hogy 1983 és 2009 között Thaiföldön a cukorfogyasztás az évi 13 kilogrammról 31 kilogrammra nőtt.
Papier hangsúlyozta, hogy eredményeik újólag rávilágítanak a cukrozott italok megadóztatásának szükségességére. Emlékeztetett arra, hogy a Mexikóban kivetett ilyen típusú adó 2,6 milliárd dollárral gyarapította a költségvetést.
„A mexikói és az egyesült államokbeli adatok azt mutatják, hogy az adó bevezetésével 17, illetve 21 százalékkal csökkent a cukrozott üdítőitalok fogyasztása az alacsony jövedelmű családok körében. A cukrozott üdítőitalok a közegészségügyi beavatkozás ideális célpontjai a 2-es típusú cukorbetegség-járvány kordában tartására” – tette hozzá a kutató.