Hollywood belefullad a cigarettafüstbe

Annak ellenére, hogy a vásznon egyre többször gyújtanak rá, az Egyesült Államokban csökkent a dohányzás gyakorisága a tinédzserek között.

Pion István
2017. 07. 20. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőtt a cigaretta és az egyéb dohánytermékek megjelenésének gyakorisága Hollywood legnagyobb bevételt elérő filmjeiben – írja a The New York Times az amerikai közegészségügyi hivatal jelentése alapján.

A lap által idézett tanulmány szerint 2010 és 2016 között 72 százalékkal nőttek a dohányzással kapcsolatos ábrázolások, ráadásul a kiskorúaknak csak felnőtt kísérővel megengedett filmekben ugyanez a szám 90 százalék.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a mozikban bemutatott dohányzás a fiatalkorúakat is cigizésre ösztönözheti, ezért a hivatal azt javasolja, hogy az ilyen filmek kapjanak szigorúbb besorolást.

Mindeközben annak ellenére, hogy a vásznon egyre többször gyújtanak rá, az Egyesült Államokban csökkent a dohányzás gyakorisága a tinédzserek között, köszönhetően a szigorú közegészségügyi előírásoknak. Chris Ortman, az Amerikai Mozgóképszövetség elnöke megvédte a korhatár-besorolási rendszert, amely szerinte jól ellátja a feladatát, vagyis megfelelően tájékoztatja a szülőket arról, melyik mozik jelenthetnek esetleg veszélyt a gyerekeikre.

Érdekesség, hogy ezt megelőzően, 2005 és 2010 között a három legengedékenyebb korhatár-kategóriában csökkent a füstölés. Ez a trend fordult aztán az új évtized elejétől fogva ellenkező, növekvő irányba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.