Tovább gyarapodnak az említésre méltó vendéglátóhelyek a Balaton körül, ez derül ki az idén már 360 éttermet, cukrászdát, borászatot, strandbisztrót, halsütödét és fagylaltozót felvonultató Gasztrokalauzból, amelyet a minap mutattak be a balatonszemesi Kistücsök étteremben. A tavalyi kiadványban még csak 310 balatoni gasztronómiai úti cél kapott helyet.
A Magyar Konyha magazin munkatársai által összeállított útmutatóba még nem került bele minden jó hely, hiszen jó néhány étterem csak júliusban nyitja meg kapuit. Az úti célok az idén a Somló helyszíneivel is gyarapodtak, amelyek ugyan még nincsenek teljesen felkészülve a gasztroturisták ostromára, de az ország legkisebb borvidékeként is tudnak említésre méltót mutatni. Itt található példának okáért a másfél hektáron elterülő Spiegelberg-borpince, amely három éve bekerült az amerikai Wine & Spirits által kiválasztott száz legjobb borászat közé.
A 2017-es Gasztrokalauz bemutatójának a balatoni régió büszkesége, a Kistücsök adott helyet, és az étterem tulajdonosa, Csapody Balázs kedves szokásához híven felhasználta az alkalmat arra, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetében dolgozó kistermelőkre, családi vállalkozásokra is. Töltetett Papp Gábor zamárdi áfonyapálinkájából és Baranyai Péter Garamvári-szőlőspincéjének pezsgőjéből, meghívta „a déli part legjobb cukrászdáját”, a légies, francia típusú desszerteket kínáló Villa Grétát, és felvillantotta a Kislaki borászat illatos, a Rekesz dűlőről származó sauvignon blanc-ját csakúgy, mint a kötcsei Veszprémi László családi vállalkozásban megalkotott reduktív szürkebarátját.
– Huszonöt éve, amikor elkezdtük itt a munkát, az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan éttermet, amely egész évben nyitva van, és amelyben folyamatos a fejlődés. Az volt az álmom, hogy egyszer majd úgy emlegessük ezt a régiót, mint a „jóízű Balatont”. Úgy érzem, jó úton járunk, hiszen mára kialakult egy olyan termelői kör, amelynek tagjaival együtt tudunk dolgozni, és akikre büszkék lehetünk. Egyre több a jó étterem, a jó borászat, a jó cukrászda, és végre egyre jobbak a strandbüfék is – mondta Csapody Balázs, aki lapunknak kifejtette, ahhoz, hogy a Kistücsök körül kialakuljon egy stabil kistermelői réteg, az étterem munkatársainak türelmes együttműködésére is szükség volt.