Már nem olajszagú lángosozók uralják a Balatont

Egyre több a jó étterem, a jó borászat, a jó cukrászda, és végre egyre jobbak a strandbüfék is.

Sashegyi Zsófia
2017. 07. 04. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyarapodnak az említésre méltó vendéglátóhelyek a Balaton körül, ez derül ki az idén már 360 éttermet, cukrászdát, borászatot, strandbisztrót, halsütödét és fagylaltozót felvonultató Gasztrokalauzból, amelyet a minap mutattak be a balatonszemesi Kistücsök étteremben. A tavalyi kiadványban még csak 310 balatoni gasztronómiai úti cél kapott helyet.

A Magyar Konyha magazin munkatársai által összeállított útmutatóba még nem került bele minden jó hely, hiszen jó néhány étterem csak júliusban nyitja meg kapuit. Az úti célok az idén a Somló helyszíneivel is gyarapodtak, amelyek ugyan még nincsenek teljesen felkészülve a gasztroturisták ostromára, de az ország legkisebb borvidékeként is tudnak említésre méltót mutatni. Itt található példának okáért a másfél hektáron elterülő Spiegelberg-borpince, amely három éve bekerült az amerikai Wine & Spirits által kiválasztott száz legjobb borászat közé.

A 2017-es Gasztrokalauz bemutatójának a balatoni régió büszkesége, a Kistücsök adott helyet, és az étterem tulajdonosa, Csapody Balázs kedves szokásához híven felhasználta az alkalmat arra, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetében dolgozó kistermelőkre, családi vállalkozásokra is. Töltetett Papp Gábor zamárdi áfonyapálinkájából és Baranyai Péter Garamvári-szőlőspincéjének pezsgőjéből, meghívta „a déli part legjobb cukrászdáját”, a légies, francia típusú desszerteket kínáló Villa Grétát, és felvillantotta a Kislaki borászat illatos, a Rekesz dűlőről származó sauvignon blanc-ját csakúgy, mint a kötcsei Veszprémi László családi vállalkozásban megalkotott reduktív szürkebarátját.

– Huszonöt éve, amikor elkezdtük itt a munkát, az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan éttermet, amely egész évben nyitva van, és amelyben folyamatos a fejlődés. Az volt az álmom, hogy egyszer majd úgy emlegessük ezt a régiót, mint a „jóízű Balatont”. Úgy érzem, jó úton járunk, hiszen mára kialakult egy olyan termelői kör, amelynek tagjaival együtt tudunk dolgozni, és akikre büszkék lehetünk. Egyre több a jó étterem, a jó borászat, a jó cukrászda, és végre egyre jobbak a strandbüfék is – mondta Csapody Balázs, aki lapunknak kifejtette, ahhoz, hogy a Kistücsök körül kialakuljon egy stabil kistermelői réteg, az étterem munkatársainak türelmes együttműködésére is szükség volt.

– Mi a régiós ízekben hiszünk, és teszünk is érte, hogy minél több regionális alapanyag-beszállítónk legyen. Ma már jóval könnyebb a dolgunk, mint korábban, mert egyre többen költöznek ki a városból, hogy értelmiségi pályaelhagyóként kistermelői létbe kezdjenek. Ők olyan alapintelligenciával és megfelelő igényességgel megáldott emberek, akik folyamatosan tesznek azért, hogy mindig fejlesszék magukat, velük könnyű a közös munka. Persze a nagy többség nem ebbe a kategóriába tartozik, az ő esetükben viszont a mi felelősségünk, hogy folyton kommunikáljunk velük. Fontos, hogy folyamatos legyen a visszacsatolás –fogalmazott a Kistücsök tulajdonosa, aki hozzátette: ma a fő alapanyagok 60 százalékát szerzi be az étterem helyi termelőktől, és szeretné ezt a számot legalább 90 százalékra föltornázni, de mindez már így is szép eredmény, hiszen az arány az induláskor mindössze 10 százalék volt.

Az utóbbi évek javuló tendenciát mutatnak a Balaton körül nemcsak a gasztronómiai igényesség felé nyitó új éttermek, borospincék tekintetében, de – ahogy Csapody Balázs is említette – a harmadik éve zajló strandbisztró-forradalom terén is. A Gasztrokalauz népszerű top tízes válogatásai közt így ma már helyük van a legjobb piacok és kikötői éttermek mellett a legjobb strandbüféknek, sőt a kerékpározóknak ajánlott legjobb helyeknek is.

A harmincezer példányban megjelenő füzet szerkesztői számítanak az olvasói véleményekre, kritikákra is. A könyvecske végén található címre várják a visszajelzéseket. Itt fel lehet hívni a figyelmet olyan újonnan megjelenő helyekre is, amelyek esetleg elkerülték a szerkesztők figyelmét, de azt is közölni lehet, ha valamelyik vendéglátóhely netán csalódást okozott. Akik kedvet éreznek magukban, a Balaton átúszása és a tó körbebiciklizése mellett a kiadvány segítségével sportot csinálhatnak végre a balatoni körkóstolásból is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.