Sokkal halálosabb a rák, ha alternatív „gyógymódokhoz” nyúlunk

Ha kedves az élete, hallgasson kezelőorvosára, és bízza magát a bevett gyógymódokra!

Molnár Csaba
2017. 08. 15. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A daganatos betegségekben szenvedők a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoport. Az életét féltő beteg és családtagjai bármilyen reménybe belekapaszkodnak, ilyenkor hajlamosak olyan irreális állításokat is elhinni, amelyeket különben azonnal elutasítanának. Nem csoda hát, hogy a rákos betegek jelentik a bizonyítatlan hatékonyságú (értsd: megtévesztő) csodaszereket kínáló vállalkozók fő célcsoportját. Pedig nem szabad a jól csengő ígéretek hatására elfordulnunk a tudományos terápiáktól, hogy homeopátiával, gyógynövényekkel, kézrátétellel és hasonlókkal próbálkozzunk, mert, mint egy új tanulmány kimutatta, utóbbi esetben két és félszer nagyobb az esélyünk a halálra, mintha (igazi) orvosunk tanácsait követjük.

A Yale Egyetem kutatói a 34 millió kórtörténetet tartalmazó amerikai országos rákadatbázis adatait fésülték át, miközben arra a kérdésre keresték a választ, hogy az alternatív „gyógymódok” hogyan hatnak a daganatos betegek túlélési esélyeire. A kutatásuk eredménye az amerikai országos rákkutató központ folyóiratában jelent meg (Journal of the National Cancer Institute). A megállapításaik, bár maguktól értetődők azok számára, akik tisztában vannak a tudományos kutatás és bizonyítás alapszabályaival, mégis megdöbbentőek.

Az adatbázisból 280 olyan rákbeteget választottak ki, akik lemondtak a konvencionális (bizonyítékokon alapuló) gyógykezelésekről, tehát a kemoterápiáról, a sugárkezelésről, a műtétről és a bizonyított hatékonyságú gyógyszerekről, és helyettük olyan beavatkozásokat választottak, mint a homeopátia és társai (bár a szerzők nem tudták azonosítani, hogy az egyes betegek pontosan milyen alternatív terápiákat választottak). E „kezelt” csoport mellé választottak kétszer ennyi (560) olyan beteget, akik hallgattak orvosaikra, és a bizonyított hatásosságú gyógymódokat fogadták el, tudósít az Independent.

Az összes vizsgált ráktípusnál átlagosan a tényleges (konvencionális) gyógykezelésben részesülő emberek 78,3 százaléka volt még életben a diagnózis után öt évvel is, ellenben az alternatív praktikákkal próbálkozók 54,7 százalékával. Ha külön-külön megnézzük a daganatok fajtáit, még ennél is drasztikusabb túléléscsökkenést tapasztalunk, dacára azon anekdotáknak, miszerint egyesek kizárólag gyógynövényfőzetek vagy trópusi gyümölcsök segítségével gyógyultak meg a rákból. A tüdőrákban szenvedők kétszer gyakrabban halnak bele a betegségbe, ha elutasítják a bizonyítékokon alapuló terápiákat az alternatív módszerek javára, a mellrák esetében viszont ötszörösére, a vastagbélráknál pedig négyszeresére nő a halál veszélye ebben az esetben.

Különösen súlyosnak tűnik az alternatív gyógymódok túlélési esélyeket csökkentő hatása, ha figyelembe vesszük, hogy ezeket gyakrabban választják a fiatalabb, jobban iskolázott, kevesebb egyéb betegségben szenvedő betegek. Nekik bizonyított hatásosságú gyógymód alkalmazása esetén nagyobb esélyük lenne a gyógyulásra. De átgondolatlan döntésükkel ezt az előnyt visszájára fordítják.

„Most már bizonyítékunk van arra, hogy a bizonyított rákterápiák helyett alkalmazott alternatív gyógymódok csökkentik a túlélési esélyeket – nyilatkozta az Independentnek a kutatás vezetője, Skyler Johnson, a Yale Egyetem terápiás radiológiai tanszékének munkatársa. Konklúzióként elmondható, hogy ha kedves az élete, minden rákbetegnek elsőrendű érdeke, hogy kövesse kezelőorvosa tanácsait, és fogadja el a tudomány évszázados eredményein alapuló, rengeteg tudós munkája nyomán kifejlesztett, bevett gyógymódokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.