A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők

Először vizsgálták az újraélesztés technikájának gyakorlati alkalmazását.

MTI
2017. 11. 13. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiakat nagyobb eséllyel élesztik újra a járókelők, míg a nőkön kevésbé valószínű, hogy szív-tüdő újraélesztést (CPR) alkalmaznak az arra járók – derült ki egy frissen bemutatott tanulmányból, amelynek készítői szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy az emberek vonakodnak megérinteni a női mellkast.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) anaheimi konferenciáján ismertetett tanulmány elsőként vizsgálta, hogy milyen nemi különbségek figyelhetők meg a kórházon kívüli újraélesztéseknél. A vizsgálatot végző szakemberek az Egyesült Államokban csaknem 20 ezer esetet tanulmányoztak.

Eredményeik szerint a nyilvános helyen hirtelen szívmegállást szenvedő nőknek mindössze a 39 százalékán alkalmaztak újraélesztést az arra járók, míg a férfiak esetében az arány 45 százalék volt. A férfiak 23 százalékkal nagyobb eséllyel élték túl az incidenst.

– Az embereket elbátortalaníthatja a gondolat, hogy erős és gyors nyomást gyakoroljanak egy nő mellkasának a közepére, és egyesek talán attól félnek, hogy sérülést okoznak – mondta a kutatást vezető Audrey Blewer, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Blewer kollégája, Benjamin Abella szerint az embereket az is elbizonytalaníthatja, hogy le kell venniük egy nő ruháját a jobb hozzáféréshez, vagy épp meg kell érinteniük a mellét, amire egyébként semmi szükség sincsen, ha az újraélesztést megfelelően hajtják végre.

„A tenyereket a szegycsontra helyezzük, amely a mellkas közepén helyezkedik el. Ez azt jelenti, hogy elméletben a mellek közötti területet érintjük meg” – magyarázta a szakember.

A hirtelen szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti, amelyet általában ritmuszavar okoz. A hatékony beavatkozásra nagyon rövid idő, 3–5 perc áll rendelkezésre, a hosszabb idő visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet.

Évente több mint 350 ezer amerikai szenved el – kórházon kívüli – hirtelen szívmegállást, és az áldozatok 90 százaléka meg is hal, ugyanakkor a szív-tüdő újraélesztés a kétszeresére vagy akár a háromszorosára is növelheti a túlélési esélyeket.

A kutatóknak nincs információjuk arról, hogy a vizsgált esetekben mi vezérelte az arra járók cselekedeteit. Ugyanakkor megállapították, hogy ha otthoni környezetben áll le hirtelen a szív, nincsen „nemi különbség” az újraélesztésben, valószínűleg azért, mert a segítségnyújtó ismeri azt, akin alkalmaznia kell a mellkasi kompressziót.

A kutatók szerint fejleszteni kellene az újraélesztési technika tanításának módszerét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.