A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

Különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez.

MTI
2017. 11. 22. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint. Egy nemzetközi kutatócsoport Tajvanon azt vizsgálta, miként hat a férfiak egészségére a levegőben lévő szállópor-koncentráció, a hosszú távú kutatásba 6500 15-49 év közötti férfit vontak be.

A férfiak 2001 és 2014 között vettek részt orvosi vizsgálatokon, amikor vizsgálták ivarsejtjeik minőségét – mennyiségüket, formájukat, méretüket, mozgásukat – az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó irányelvei alapján. A NASA műholdas adatainak és egy új matematikai modellnek a segítségével a szakemberek megbecsülték az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb szállópor részecskék (PM2,5) koncentrációját minden férfi otthona körzetében három hónapon át – ami megfelel annak az időszaknak, amennyi alatt az ivarsejt képződik –, majd két éven keresztül.

Szoros összefüggést mutattak ki a PM2,5 szintje és az abnomális formájú ivarsejtek között. A szállópor szintjének köbméterenkénti minden 5 mikrogrammos emelkedése a normális spermaméret és alak jelentős csökkenésével járt a kétéves időszakban. Ugyanakkor megfigyelték a spermaszám jelentős növekedését, ami valószínűleg egy kompenzációs mechanizmust jelenthet a méret és a forma káros hatásainak kivédésére – vélik a szakemberek, akik hasonló megfigyeléseket tettek a három hónapos időszak alatt is. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy kutatásuk megfigyelésen alapul, így határozott következtetéseket, ok-okozati összefüggéseket nem lehet levonni belőle, és a kutatóknak nem voltak adataik arról sem, hogy a tanulmányba bevont férfiaknak korábban voltak-e nemzőképességi problémái.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.