Nem sok jóval kecsegteti a Szolnok környéki lányokat a KSH

Csakúgy mint az ukrajnaiak, nagyjából 76,9 évig élhetnek.

MN
2017. 11. 12. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem egy évtizeddel hosszabb életet jósolnak a kutatók a fővárosi és a nyugat-magyarországi leánycsecsemőknek, mint az évtized közepén született, hasonló korú Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei kisfiúknak – derül ki a Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című, most megjelent KSH-kiadványból, amelyre a HVG hívta fel a figyelmet.

A bölcsődés korú lányok Budapesten és a Kisalföldön lényegében 80 évet élhetnek (a pontos adat 79,6, illetve 79,7 év), ezzel szemben a Miskolc környéki fiúk átlagosan éppen 70, a Tatabánya környékiek pedig 70,3 évvel számolhatnak.

Az azonos nemű gyermekek várható élettartama között nincs ekkora eltérés az ország különböző vidékein. A Szolnok környéki lányok átlagosan 76,9 évig élhetnek, ám az osztrák határ közelében születettek három évvel többre számíthatnak. Ez nemzetközi összehasonlításban azt jelenti, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyében született lánynak nagyjából ugyanannyi évet jósolnak a demográfusok, mint a most született ukrajnai kislányoknak. Az északkelet-magyarországi fiúcsecsemők pedig viszonylag annyi idősen halnak meg, mint a romániaiak vagy a brazíliaiak.

A pályakezdő budapesti fiatalemberek ugyanakkor csaknem 4 évvel tovább élhetnek, mint a zempléni vagy bodrogközi évfolyamtársaik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.