Vadlúdsokadalom lesz szombaton a tatai Öreg-tónál

Madárgyűrűzés, kézműves-kirakodóvásár, ökojátszóház és előadások várják a látogatókat.

MTI
2017. 11. 23. 6:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vadludak ébredése előtt kezdődő országos madármegfigyelő versennyel indul szombaton a XVII. Vadlúdsokadalom, de a rendezvény napnyugtáig kínál madarakról szóló programokat a tatai Öreg-tónál – közölték a szervezők az MTI-vel. A több tízezer madár reggel hét óra körül kel útra a tó kiszáradt medréből, és sötétedéskor nagy csapatokban foglalja el újra megszokott éjszakázóhelyét. A madarak ki- és behúzását kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

A parton álló madármegfigyelő toronynál természetvédelmi programok, a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett madárgyűrűzés, kézműves-kirakodóvásár, ökojátszóház és a madarakhoz kapcsolódó előadások várják a látogatókat. Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, de érkeznek olyan, ritka vagy akár globálisan veszélyeztetett fajok, mint az örvös lúd, az apácalúd, a kis lilik és a vörösnyakú lúd.

A rendezvényen bemutatkozik a 40. születésnapját ünneplő Bükki Nemzeti Park és Erdélyből a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park. A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk az ottani időjárás hidegre fordulása után. A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.