Stresszes és sokat kávézik a magyar lakosság

Csaknem nyolcezren töltötték ki két újság egészségtesztjét, az eredmény lesújtó.

MN
2017. 12. 05. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmértést kitöltők 61%-a gyakran szenved a stressztől, 13%-uk pedig rendszeresen tapasztal szorongásos tüneteket – derült ki a Nők Lapja Egészség és a HáziPatika.com idei Nagy Egészségtesztjéből. A negyedik alkalommal elkészített átfogó kutatás 49 kérdés segítségével igyekezett feltérképezni az olvasók életmódjának és általános egészségi állapotának minőségét.

A teszt célja a káros szenvedélyek, a stressz, az étrend, illetve a szexuális szokások felmérése volt az olvasók körében.

Az azonos arányban válaszoló nőknek és férfiaknak csupán a negyede éli mindennapjait feszültségmentesen, a legnagyobb terhelésnek pedig a 20–29 éves korosztály van kitéve. 

Az egészségmegőrzésre vonatkozó kérdésekből az derül ki, hogy a válaszadók 28%-a megfelelő időközönként jár szűrővizsgálatokra, 22% viszont még soha nem vett részt a súlyos betegségek diagnosztizálásához elengedhetetlen szűréseken.

A kiegyensúlyozott táplálkozás terén sem születtek kecsegtető eredmények: bár az ideális étrend szerint napi négyszer kellene gyümölcsöt és zöldséget, egyszer pedig tejterméket fogyasztanunk, a válaszadók felének mindkét élelmiszertípusból jóval ritkábban kerül a tányérjára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt heti 150 perc testmozgást is csak a kitöltők 12%-a éri el, negyedük pedig még negyedórát sem fordít sportolásra. 

Az egészségteszt eredményei alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, miszerint a magyar lakosság csaknem harmada dohányzik rendszeresen, vagy gyújt rá alkalmanként egy cigarettára – köztük meglepően nagy számban, 26%-ban 19 év alattiak.

Az alkoholfogyasztás tekintetében viszont az olvasók egészségtudatosabbnak bizonyultak a magyar átlagnál: harmaduk állítása szerint soha, vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak szeszes italt. Ugyanakkor tagadhatatlanul „kávénagyhatalom” vagyunk: a 7502 kitöltő majdnem 80%-a szürcsöli rendszeresen a koffeintartalmú italt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.