Akár tizenhét évesen is lehetne vért adni

A véradók száma évről évre csökken, ami összefüggésben lehet a kommunikációs kampányra fordított összeggel.

MN
2018. 01. 26. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már 17 évesek is adhatnának vért a kormány új elképzelése szerint, mellyel a vérellátó szolgálat főigazgatója, Dexler Donát is egyetért. Ugyan számukra szülői beleegyezés is szükséges lenne a véradáshoz, a bővítés valóban szükségesnek tűnik – írja a Világgazdaság pénteken –, hiszen 2017-ben 2900-zal kevesebben adtak vért, mint egy évvel korábban, a 2015-ös adatokhoz viszonyítva pedig több mint 4700-zal csökkent a donorok száma. Ugyanakkor a megfelelő betegellátás a napi 1600-1800 véradót feltételezi, ez körülbelül 400 ezer egység vért jelent.

Dexler Donát említette, hogy a donorok számának csökkenése ahhoz is köthető, hogy tavaly csupán 24 millió forintot költött kommunikációs kampányra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), míg 2016-ban 17 millió forinttal többet fordítottak erre a célra. Az adott vért természetesen komplex vizsgálatnak vetik alá, ez alkalmanként 3700 forintba kerül.

Ahogy az egészségügyben máshol is, az OVSZ is betöltetlen álláshelyekkel küszködik: jelenleg 1250 alkalmazottal dolgoznak, és 45 üres álláshelyet tartanak számon.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.