Elemér 2024. február 28.
logo

Soha nem látott 1956-os fényképeket tett közzé egy szerzetesrend

Forrás: hirado.hu/MTI
2021.10.24. 07:22
Soha nem látott 1956-os fényképeket tett közzé egy szerzetesrend

A gyűjteményében őrzött, eddig kiadatlan 1956-os fényképeket tett közzé a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának levéltára az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére – írja az MTI közleménye alapján a hirado.hu.

Mint a szerzetesrend pénteki közleményében olvasható, a gyűjteményben három képsorozat maradt fenn, melyek három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit – olvasható az oldalon.

  • Az első sorozat 1956 október–novemberében készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről.
  • A második sorozat egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az '56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő.
  • A harmadik sorozat olyan magyar fiatalokat ábrázol, akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal, hogy ott a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket az ott működő jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította.

Az első sorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került a jezsuita levéltárba.

A felvételek a Jezsuiták Magyarországon a kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben napvilágot látott kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban.

A képek pdf-formátumba összefűzve tekinthetők meg a levéltár ingyenes és regisztrációt nem igénylő e-könyvtárában, ide kattintva. Az ehhez kapcsolódó e-archívumban regisztráció után olvashatók a magyarországi jezsuita rendtartomány külföldre menekült tagjait összefogó úgynevezett Sectio II. 1948–57 közötti iratai is. Ez utóbbiak digitalizálása és közzététele még a forradalom 60. évfordulójára történt meg – idézték fel a közleményben.

Borítókép: eleveltar.jezsuita.hu

OKTÓBER 23.

A kormány melletti kiállás és egyben a baloldal elleni demonstráció is volt a békemenet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.