A téli diéta 5 alapszabálya, így könnyen lefogyhat

Télen óhatatlanul többet eszünk, és gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételeket kívánjuk. Lássuk, hogy lehet elkerülni a súlygyarapodást.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 07. 8:23
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Télen a leggyakrabban tejszínhabos, cukros forró csokival, forró nehéz levesekkel próbálja felejteni a hideget? Észrevétlenül kúsznak fel a kilók, amiktől később csak nehezen tud megszabadulni? Inkább állítsa meg mindezt néhány egyszerű trükkel – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

 

ISMERJÜK FEL A VESZÉLYT

A hidegben a legnagyobb veszélyt a meleg, édes italok jelentik. Nem árt, ha tudjuk, hogy a cukros, csokis, esetleg alkoholos finomságok csupán üres kalóriák. Észrevétlenül hizlalnak, mert valójában nem okoznak teltségérzetet. Inkább próbálkozzunk olyan fűszeres italokkal, mint a chai teakeverékek, vagy a gyömbértea, de a gyógynövények is segítségünkre lehetnek, hogy elkerüljük a hízást.

 

BIZTOSÍTSUK A FEHÉRJÉT

Amerikai kutatók szerint a megfelelő fehérjebevitel lehet a téli fogyás kulcsa. Ezzel ugyanis serkenthetők a zsírégető folyamatok, és a hízás helyett könnyebben építhetünk izmot. Reggel együnk meg egy pohár natúr joghurtot, Update pékáruval és néhány szelet sajttal. Ebédre jöhet a grillezett szárnyas salátával, napközben pedig rágcsáljunk el 1-2 evőkanálnyi diót, vagy mandulát. Egy ilyen étrend mellett biztos, hogy sokkal kevesebbet fogunk nassolni.

 

NE EGYÜNK TÉVÉZÉS KÖZBEN

Bár nagyon csábító egy téli délutánon vagy estén a tévé előtt vacsorázgatni, de ha nem akarunk elhízni, jobb, ha nem tesszük. Így ugyanis, mivel másra is figyelünk, nem rágjuk meg az ételt eléggé, és nehezítjük az emésztést. Ráadásul mivel a tévét nézzük, arra sem ügyelünk, hogy mennyit eszünk, és így akár kétszeresét is felfalhatjuk annak, mint amire valójában szükségünk lenne. Ha mégis erre vágyunk, tudatosan próbáljuk meg csökkenteni az adagokat.

 

KERESSÜK A BOLDOGÍTÓ SZÉNHIDRÁTOKAT

Télen a napfény hiánya miatt csökken a szervezetben a boldogsághormon, és ezért is vágyunk erősebben a szénhidrátfélékre. Nem mindegy azonban, hogy mit eszünk. Krumpli helyett válasszuk a vércukorszintet lassabban megemelő csicsókát. A fehér lisztből készült kenyeret, tésztát pedig cseréljük le szénhidrát-csökkentett termékekre. Rizs helyett együnk inkább sült zöldségeket, mondjuk sütőtököt.

 

FOGYJUNK VÍZZEL

Télen gyakran elfelejtünk vizet inni, mert később leszünk szomjasak, mint a nyári hőségben. Pedig testünknek ilyenkor is szüksége van a folyadékra ahhoz, hogy megszabadulhasson a méreganyagoktól, és fenntarthassa a megfelelő anyagcserét és energiaszintet. Német kutatók szerint például már napi 6 pohár víz segítségével 50 plusz kalóriát égethetünk el. Mindez éves szinten akár 2 kiló mínuszt is jelenthet. A szervezetnek ugyanis ennyi kalória kell ahhoz, hogy megfelelő hőmérsékletűre melegítse a szervezetbe jutott vizet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.