Nyolc nagyszerű fűszer, ami erősíti az immunrendszert

Az ázsiai fűszerek különleges ízvilágát egyre több ember kedveli. Ezek a növények nemcsak zamatosabbá teszik az ételeket, de jó néhány betegség kezelésében is segítséget nyújthatnak.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 23. 11:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. Gyömbér

Ázsiában az egyik leggyakrabban használt fűszernövény a gyömbér. A növény friss gyökerét, kipréselt levét és a gyökérből készített szárított port használják gyógyításra. Leve kitűnő immunerősítő, fertőtlenítő, serkenti az étvágyat és az emésztést. Elősegíti a méreganyagok lebontását és kiürülését a szervezetből. A gyömbér képes az egészséges bélflóra megtartását elősegíteni. Hígítja a vért, csökkenti a koleszterinszintet, így segít megelőzi a trombózis kialakulását.

2. Menta

A menta tea gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomor és a bél görcseit, csillapítja az émelygést és a hányingert. Hatásos emésztési zavarok ellen, és serkenti az epekiválasztást is. Külsőleg használható izomfájdalmak enyhítésére, fejfájás ellen. Antibiotikus hatása miatt fertőtlenítőként is ismert.

3. Koriander

A koriander levele serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben. A növény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és bélben jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. 

4. Csillagánizs 

A csillagánizs nagyon erős fűszer. Egy szem csillagánizs, egy mokkáskanálnyi ánizzsal helyettesíthető. Görcsoldó, szélhajtó, étvágyjavító és emésztést segítő hatással rendelkezik. Szájvizek, fogkrémek készítésénél is felhasználják.

5. Mustármag

A mustármag jó néhány panaszt képes enyhíteni. Használják magas vérnyomás, érelmeszesedés, epe- és májbetegség, reumák, valamint bőrkiütések kezelésére.

6. Szegfűszeg

Antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A száj, gyomor fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is kitűnő házi szer.

7. Fahéj

Az őrölt fahéj remek fűszer, de élettani hatásai sem elhanyagolhatók. Fertőtlenítő és vérkeringést javító. Elsősorban emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák. Nátha és meghűlés tüneteinek megszűntetésére is használhatjuk.

8. Kurkuma

Elsősorban antioxidáns, de vírus-, baktérium- és gombaölő hatása sem elhanyagolható. Segíthet a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások és az Alzheimer-kór kezelésében is.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.